: Kupując to auto wszystko o nim wiedziałem wiec żadnego zaskoczenia nie było po prostu cudo:)
U mnie w rodzinie są 2 fordy mondeo 93r i mój 94r i jak narazie oba jeżdżą niezawodnie. Nie wiem dlaczego fordy mają taką złą opinie prawdopodobnie wściekli właściciele vw, audi czy mercedeów pószczają takie ploty. No ale ich strata :)
Auto wyposażone jest w automatyczną skrzynię biegów i w trybie ekonomicznym można zapomnieć o dynamicznej jeździe ale w trybie sport całkiem nieźle sobie radzi. Silnik pracuje równo i cicho.
Niestety 4 biegi ale do spokojnej jazdy wystarczają. Jak się trafi na zadbaną skrzynię to przyjemność z jazdy nieoceniona (o ile ktoś lubi ASB)
Auto nie należy do najmniejszych więc dobrze się jeździ na polskich "równych" drogach ;)
W każdym kierunku doskonała.
Wszystko pod reka.
W zimie gorąco w lecie lodowato:D jak się ma klimatyzacje oczywiście.
Mam 195cm wzrostu i baaardzo wygodnie mi sie jeździ tym autem. Często w aucie podróżuje 4 osoby i nigdy nie było żeby ktoś się nie mieścił.
Na wysokich obrotach słychać że się ma silnik pod maską ale jak sie jedzie spokojnie i bez szaleństw to w aucie można rozmawiać szeptem i nie będzie problemu z usłyszeniem drugiej osoby.
Dużo się mówi o tym że auta z automatyczną skrzynia biegów dużo więcej spalają od aut ze skrzyniami manualnymi ale jak się ma zadbany silnik to różnicy praktycznie nie widać a wygoda większa. Na początku byłem przerażony spalaniem bo zaraz jak kupiłem auto to średnie spalanie w trybie mieszanym 20%miasto 80% trasa wychodziło ok 14l LPG na 100, ale po kilku zabiegach spalanie w trybie mieszanym spadało do 11,5l LPG. Podstawową sprawą była regulacja gazu, wymiana filterka i reduktora. Po tych zabiegach auto jak na taki silnik pali całkiem przyzwoicie w trasie liczę 10l ale i tak trochę jeszcze zostaje :).
Jak dla mnie nie ma leszego auta niż ford mondeo. Ogólna opinia o fordach powoduje że auta są tanie a wyglądem przebijają inne marki z tego okresu np VW passat- ale to już kwestia gustu.
Jak narazie przejechałem ok 25000km i wszystko działa doskonale i mam nadzieje że tak zostanie:)
Brak poważnych usterek.
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 i 16V 136KM 100kW