Bardzo wygodne i bardzo pojemne auto na długie podróże z całą rodziną.
Wysoka kultura pracy jak na diesla starego typu. Czasami może brakuje trochę mocy, ale można się przyzwyczaić. Nadrabia niezawodnością.
Trochę za mało precyzyjna, ale biegi nie wyskakują.
Idealny na polskie warunki - bardzo dobrze tłumi dziury. Na zakrętach dobrze się trzyma. Naprawdę zapewnia wysoki komfort. Auto wprost stworzone do długich podróży.
mimo wielkich gabarytów (kombi) manewrowanie jest bardzo proste. Moja żona po przesiadce z Yarisa jest zachwycona.
Jak w autach z lat 90-tych. Jeden mankament - trochę źle rozplanowali miejsce przy drążku zmiany biegów, tzn. włączając trójkę można przez przypadek zmienić stację w radiu:)
Mam wersję z klimą i ogrzewaną przednią szybą - to rewelacja w zimę jak ktoś nie ma garażu.
Nie widziałem większego auta tej klasy z tamtych lat. W bagażniku (kombi) można przewieźć prawie wszystko:)
Nie jest źle, silnik jest dość dobrze wyciszony. Z opon nie przenoszą się głośne szumy. O wiele gorzej pod względem szumu opon jest w autach z grupy volkswagen/audi - wiem bo często mam okazję jeździć A4 i Alteą.
Jak ktoś nie ma ciężkiej nogi to będzie bardzo zadowolony. Normalnie w jeździe mieszanej pali koło 7l. Choć wiem, że jak ktoś chce dynamicznie jeździć po mieście to spokojnie może spalić i 10l/100 km. Części są dosyć tanie.
Fajne auto za małą cenę. Te samochody są w Polsce naprawdę bardzo tanie. Niestety tu ciągle pokutuje slogan "ford gówno wort". Uważam, że (przyjamniej w przypadku tego modelu), jest to slogan nie mający nic wspólnego z rzeczywistością. Przesiadłem się toyoty (co prawda tylko yarisa) i nie żałuję.
zacinający się centralny zamek przy dużym mrozie. Zacinający się przycisk w hamulcu ręcznym.
Zrobiłem 20.000 km, a kupiłem auto z przebiegiem 150.000 zł. Nie wiem jak u poprzedniego właściciela, ale u mnie nic sie nie działo.
- zużycie paliwa dla silnika 1.8 TD 90KM 66kW