Ocena kierowcy - Ford Mondeo I Kombi

Qbek, 21 lat temu
Silnik 1.8 TD 90KM 66kW
Rok produkcji 1996
Ford Mondeo I Kombi 1.8 TD 90KM 66kW 1995-1996 - Oceń swoje auto
Jest to bardzo wygodne, duże, funkcjonalne auto. Jak dotąd spisuje się doskonale. Mam nadzieję, że pojeżdżę nim jeszcze trochę... Radzę tylko omijać ASO, gdzie za swe usługi wystawiają niewyobrażalnie wysokie rachunki, a obsługa... bez komentarza. Ja osobiście ze swojego Mondeo jestem bardzo zadowolony.
dopiero powyżej ok. 2200obr/min silnik zbiera się na obroty
nie podobają mi się zakresy prędkości III i IV biegu. Mam diesla i jadąc na IV 50km/h silnik zaczyna dudnić i auto nie przyjemnie drży.
Auto idelnie trzyma się drogi. Doskonale znosi tragiczne polskie drogi...
Mam kombi, więc parkowanie równoległe nie należy do przyjemności - nieco ograniczona widoczność do tyłu.
Wszystko na swoim miejscu, no może oprócz włącznika świateł awaryjnych, którego używanie podczas jazdy jest utrudnione.
Jeżeli filtr przeciwpyłkowy jest regularnie wymieniany to z wentylacją nie ma żadnych problemów. Jak już wspominałem jeżdżę dieselkiem, który jak to dieselki grzeje badzo dobrze.
Kombi - ogromna ilość miejsca!!!
Uważam, że auuto jest na prawde bardzo dobrze wyciszone. Podczas jazdy jedynymi odgłosami są świst powietrza i bardzo delikatny pomruk silnika (podczas pracy powyżej 3000obr/min).
Na trasie (bez klimy) 5.1l/100km !!! W mieście ok 6.5l/100km. (Ale jeżdżę dość delikatnie). Podczas jazdy z włączoną klimatyzacją zużycie paliwa wzrasta o około 0.5l/100km.
Ford jest pod tym względem bardzo konkurencyjny w stosunku do innych marek. Porównując go z autami tej samej klasy jest dużo tańszy, a przy tym posiada o wiele lepsze wyposarzenie. Gdyby tylko części zamienne nie były takie drogie...
brak jakichkolwiek usterek
Samochód miał tylko jedną poważną usterkę, ale za to bardzo kosztowną. Uszkodzeniu uległ jeden z czujników pompy wtryskowej ( 485 PLN !!!), na skutek czego silnik po przekroczeniu prędk. obr. 2500, po odjęciu gazu nadal zwiększał prędk. obr. - bardzo nieprzyjemna usterka. Po wymienie tegoż czujnika wszystko jest w porządku.

Usterki Ford Mondeo I

Liczba wpisów: 56