: Miekkie a jednoczesnie bardzo dobrze sie prowadzi na naszych koleinach i kretych drogach.
Szukalem auta dobrego, taniego ladnego i z duza mozliwoscia przewozu troche wiekszej ilosci bagarzu. Ford Mondeo kombi jest idealny, dla rodzinki z 2 dzieci mozna zapakowac bagarznik i jechac na Mazury bez problemu i oszczednie. Do prac nadaje sie na start dla mlodego rzemielsnika ktory zmniesci drabine 6kte i nie mla ilosc materialow.
Najlepiej wkreca po 3.000 obrotach, dobra elastycznosc jak na diesla i mimo tego ze to kombi to da sie wyprzedzic TIR na naszych polskich, ruchliwych drogach, przy spporym natezeniu ruchu.Jadac na trasie z pelnym zaladunkiem w bagazniku kombi tez nie ma problemow z sprezystoscia silnika.
nie wiem jak w innych modelach bojezdze tylko kombi , jak narazie, to skrzynia jest w miare dobra, 1 i 2 mogly by byc troche dluzsze. Jak to w dieslach mozna przy 40km/h na 3 posowac sie w miejskich korkach.
Dobre wspomaganie i skret. Zawieszenie jest tez OK. mozna sporo zaladowac i nie bac sie ze cos uszkodzimy. w zakrety tez sie nie przechyla ale to chyba zalezy tez od stanu auta. Zawieszenie podobno lepsze od VW Passat - tak slyszalem. Moje wrazenia - przy okolo 10 - 120 km/h jedziesz jak w lodce tylko sie kolysze bez jakis udezen i podskokow.
w porownaniu do nowego F Focus C-Max itp. slupek nie zaslania drogi przy skrecaniu szczegolnie w lewo. obra widocznisc do tylu jak i lusterka i prez ktore widac tyl auta i tylnia wielka szyba. Nie ma problemow z parkowaniem w ciasne "koperty" o ile zmiescisz tam te autko :P Dobry skret kół.
Cicho pracuje wentylator na najwyrzszym poziomie nie "rozwiewa" wlosow ale jest przyjemny wiaterek. Moglo by bardziej dmuchac spod siedzenia na tył.
Duzo miejsca nawet za wysokim kierowca da sie z tylu siedziec i wyprostowac nogi. Bagaznik ma gigantyczny nie wiem czy nie wiekszy jak w VW Passat podobnego rocznika. Ja jestem bardzo zadowolony. wygodna kanapa. Siedzenia milo otulaja plecki i dosc dobrze trzymaja w zakretach.
Cicho nawet przy otwartym szyberdachu przy 100 - 130 km/h silnik slychac dopiero przy 3500 obr. wcale nie jest to nieprzyjemny dzwiek :)
Pali naprawde malo, na Autostradzie nawet przy 150km/h - 6 l. w miescie tez jest ekonnomiczny jak na taka "krowe". W porownaniu z Koeln- Niemcy do Bialystok jest okolo 1300 km spalil mi 6 l. To chyba nie duzo ? Co do czesci to niewiem jeszcze. Ale sa drozsze troche niz VW Passat chyba najwiekszy konkurent na rynku jezeli chodzi o ten rocznik.
Jest taniszy niz VW Passat i tysiac razy lepiej w srodku od niego wyposazony w tym samym roczniku. Moim skromnym zdaniem wcale nie jest gorszy od VW Passat.
- zużycie paliwa dla silnika 1.8 TD 88KM 65kW