Ocena kierowcy - Ford Mondeo I Kombi

Silnik 1.6 i 16V 90KM 66kW
Rok produkcji 1996
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Ford Mondeo I Kombi 1.6 i 16V 90KM 66kW 1993-1996 - Oceń swoje auto
najbardziej komfortowy samochod w tak niskiej cenie,dzis mozna takiego kupic za 5 6tys
silnik mimo relatywnie malej pojemnosci skokowej;1600 i sporej masie daje rade,przyspieszenie od 0 do 100 km/h ok 13 s to wynik zadowalający,gorzej z elastycznoscia,silnik lubi zarowno niskie jak i wysokie obroty nie generujac przy tym nadmiernego hałasu,powyzej 4000 obr/min żwawo przyspiesza,a mozna go krecic do 7000 obr,przy jego konstrukcji rece ´´maczali´´ Japonczycy z firmy Yamaha
niezla,ma krótki skok,lekko pracuje,a do tego ma zsynchronizowany wsteczny bieg,tzn że można go włączyć tocząc sie pojazdem
dla mnie super,miekki i zarazem twardy,neutralne zachowanie sie na zakretach,zawieszenie izoluje nas od drogi zapewniajac jednoczesnie poczucie poruszania sie poduszkowcem, w koncu był to projekt światowy,na rynek Europy i Ameryki,moze jest troche delikatne ale cos za cos
jak w akwarium,widac wszystko,no moze prawie wszystko,mam kombi i do tylu jest gorzej
ok
szyby mi parowaly,ale po wymontowaniu filtru kabinowego jest ok,nie polecam tego gdy ktos ma klimatyzacje,ja nie mam
miejsca tyle co w vanie,nie ma problemu z przestrzenia na nogi ani na glowe,z tylu tez nie mozna narzekac zarowno na szerokosc jak wysokosc nadwozia
ponizej 100 km-h jest niezle,potem gorzej,przy 180 jest juz bardzo glosno,sporadycznie podrozuje z taka predkoscia
pali niemalo,w miescie ok 12 13 litrow na 100 km przy pokonywaniu tras ok 6 km dziennie,w trasie od 7 do 10.Bardzo duzo zalezy od techniki,przy szybkiej jezdzie po niemieckich autostradach 8 litrow.ale gazu nie mysle montowac,jak mnie nie stac na podroz to siedze w domu
j w
przez 8 lat raz popsul sie termostat,poza tm nic,w koncu to ford
nigdy mnie nie zawiodl,mam do niego pelne zaufanie,

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 i 16V 90KM 66kW [l/100km]

7,9