Super autko.Polecam wszystkim.Lecz układ wydechowy nie jest najtrwalszy :(
Autko w serii ma dużo "bajerów" 2 poduski ABS wspom + regulacja kier w pionowo i poziomo,elektryka szyb lusterek foteli itp
Póki co auto jest bezawaryjne i nie było nic jeszcze robione i wymieniane poza materiałami eksploatacyjnymi
Silnik jak na tą masę auta zbiera siędosyć żwawo i do 3,5 tys obr/min -robi to cicho. Silnik nie bierze ani grama oleju (miałem Fiata Tipo poprzednio to była tragedia-na 1000km 2 litry oleju!!)
Silnik staje się żwawy i chętnie przyśpiesza powyżej 3 tys/obr
Biegi wchodzą nie zbyt precyzyjnie.Trochę za krótka "dwójka".
Ogólnie skrzynia biegów ok
Auto zachowuje się neutralnie bez względu na jakość i rodzaj nawierchni-koleiny czy dziury nie roią na nim wrażenia.Auto prowadzi się vardzo precyzyjnie, uklad kierowniczy reaguje na najmniejsze ruchy kołem kierownicy.
Przy prędkościach zbliżonych do 200km/h autko prowadzi sie bardzo stabilnie i kierowca "nie poci się ze strachu":)
Hamulce są skuteczne i nie "męczą" się po kilkukrotnym ostrym hamowaniu z dużej prędkości
Układ kierowniczy oceniam jako SUPER 6pkt
Posiadam wersję hatchback-ciężko jest wjechać tyłem do wąskiego garażu oraz n awolne tanowisko na parkingu :( Ale od czego są lusterka..... :))
Wszystko jest rozplanowane pod rą i nie trzeba szukać guzików po omacku.Wszystko odnajduje sie intuicyjnie.Deska jest ładna chć ładniejsza jest w mkIII :P
Ogrzewanie super.Już po kilkuset matrach od ruszenia z zimnym silniku do wnętrza napływa cieplutkie powietrze.Jesienią przy temp zewnętrznje około 0 st jeździęłm za kółkiem w koszulce z krótkim rękawkiem :)
Podgrzewana przednia szyba jest nieoceniona zimą.Ci co nie mają tego bajeru mogą tylko żałować.To jest genialny patent - poprostu prostackie cudo inżynierii :)
Z przodu rewelacja z tyłu dla wysokich "ludziów" ciasno nad głową ale to jest chyba spowodowane bardzo niskim nadwoziem
Do 3,5 tys obr/min cichutko.Przy 100km/h nic tylko szum opon.Przy prędkości 190 km/h swobodnie można rozmawiać między sobą bez podnoszenia głosu
Jeśłi nie przekracza się 2,5 tys obr/min to można uzyskać wynik średniego zużycia paliwa n apozimie 7,5 - 8 l na 100km. Przy bardzo ciężkiej nodze i dokręcaniu silnika do 5,5 tys obr/min na każdym biegu uzyskałem wynik 13,5 n a 100km :/
Za stosunkowo niewielie pieniądze otrzymujemy solidne auto bogato wyposażone, niestwarzające żadnych problemów (w moim pzypadku) z bardzo dobrym układem kierowniczym, cihym i konfortowym wnętrzem.
POLECAM
Poza paskiem rozrządu (oryginalny miał 141 tys km i trzeba było wymieni) nic nie było robione ani wymieniane w ilniku (poza oczywiście olejem filtrami i świecami)
Żadnej usterki (odpukać)
A jednak była jedna-spaliła się żarówka halogena i jej samodzielna wymiana doprowadziła mnie do ostrego wnerwienia się :(
- zużycie paliwa dla silnika 1.8 i 16V 115KM 85kW