Ocena kierowcy - Ford Mondeo Vignale Liftback Facelifting
Przebieg:
119 tys. km
Okres użytkowania:
4 lata
: Silnik z ta skrzynią ośmiobiegową przy 140 km/h ma niecałe 2000 tys obr./minutę
: Czasami coś się zawiesi , ale nie jest to jakoś upierdliwe.
Ogólnie nie mam zastrzeżeń do samochodu - całe cztery i pół roku w zasadzie bezawaryjnie - raz padł mi akumulator i w zasadzie tyle. Raczej traktuję to jako rzecz eksploatacyjna. Ford w ramach ubezpieczenia wysłał mi lawetę - czekałem 40 minut - finalnie facet uruchomił samochód i pojechałem do serwisu wymienić akumulator.
Średnie spalanie ze 120 tyś ( nie resetowałem jednego kompa od początku) to 6,9 l/100km - jazda spokojna ale dynamiczna.
Mógłby mieć więcej mocy, ale w zasadzie dla mojego w miarę spokojnego stylu jazdy jest ok.
Pali 4,5 - 5 l/100 przy jeździe do 100km/h, 5,5 - 6,5 przy 120 km/h, 6,5-7,5 przy 140/150 km/h
Ośmiobiegowi automat - bajka. Na początku myślałem że to dwusprzęgłowa (powershift) ale to zwykły hydrokinetyk podobno. Jedyny mały minus to ze przy wolnej jeździe pod górę ciągle próbuje jechać na jak najniższych obrotach co mam wrażenie że go czasami męczy. Wrzucam tryb "S" i obroty nie spadają poniżej 2000 co jest wtedy ok.
Nie mam uwag - raczej komfortowy niż sportowy. Nie ma opcji DCC co osobiście uważam za zaletę.
Bardzo miękki lakier. Miałem sytuację że koleś startował stara BMK-ą na zakręcie i spod kół wyleciał mu żwir który uderzając w mój bok zrobił uszkodzenia w lakierze...
Ponadto mój miał wadę fabryczna lakieru - prawy bok - pojawiły się nie wiadomo skąd takie małe purchlę pod lakierem. Na serwisie blacharskim mówili ze to jakaś partią z Portugalii czy skądś i w tych właśnie występuje ten problem. Ogarnęli w ramach gwarancji.
Dla mnie ok , jestem przyzwyczajony do dużych samochodów. Dla żony za duży - nie lubi nim jeździć. Kamerka pomaga - jakość w miarę ok.
Nie mam uwag - wszystko tam gdzie powinno być. Może mógłby mieć większy schowek przed pasażerem
Brak uwag - grzeje kiedy musi , chłodzi kiedy musi. Podgrzewana szyba przednia jest rewelacyjna !
Mam podgrzewane i wentylowane fotele z masażem - za te pieniądze czego chcieć więcej.
Z tyłu podgrzewana kanapa...
Przestrzeń jest ok , ale jak porównuje do Arteona sąsiada to przy takiej samej długości z tyłu ma więcej miejsca.
Mega wielki bagażnik - 550 litrów - lubię go za to.
Jak kupowałem to miałem na jazdach próbnych Superba wyciszenie porażka, Camry - dużo lepiej niż Superb, A6 - podobnie do Mondeo ale ciut lepiej, Arteon - gorzej niż Mondeo przez brak ramek.
Na początku wydawał moi się ze jest mega cicho - teraz się chyba przyzwyczaiłem i czasami wydaje mi się że jest głośno :-)
Niby ma system redukcji szumów ale nie mam pojęcia czy on działa. Poza tym klejone szyby przednie - jest ok. Na jeździe próbnej miałem z szyberdachem - akurat padał deszcz -wyleczyłem się i wziąłem bez szyberdachu .
Tylko paliwo i wymiany eksploatacyjne. Pierwsze hamulce wytrzymały prawie 70 k - ale latam większość po autostradach więc mało hamowania.
Już takich nie robią :-(.
Full opcja ( bez szyberdachu, webasto i napędu 4x4). Wyjściowo był za 190 k ale wytargałem go za 150 - kupiłem w pandemii - jeszcze mi hak dorzucili :-)
Ze dwa razy wyświetliła mi się jakaś zółta ikonka ale po dniu znikała. Podobno czasami cos się przywiesi i komp musi czekać aż kilka razy go uruchomisz aż zniknie. Na serwisie nic nie wykryli.
Raz zawiesił mi się system komfortowego wsiadania - akurat w najbardziej oddalonej pozycji - po ośmiu godzinach się odwiesił.
Bark
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 EcoBlue 190KM 140kW