Przeniesienie napędu
: Napędy 4x4 po spięciu na sztywno na prawdę dają radę w terenie
Na moje oczekiwania samochód sprawdził się na ocenę bardzo dobrą. Nigdy mnie nie zawiódł, a robię nim stosunkowo dużo kilometrów. Na LPG chodzi jak na benzynie. Jeśli pamięta się na bieżąco o serwisach, to odwdzięczy się on niezawodną jazdą. Pali nawet w duże mrozy (ostatnio miał szansę się wykazać w tym zakresie ;) ). Jedyny delikatny minus jaki widzę, to czasami brakuje mu mocy, szczególnie w terenie. Ale Jak się to już wie, to można się przyzwyczaić. Na asfalcie demonem prędkości też nie jest. Ale czego oczekiwać od takiego klocka z 2.0 pod maską :)
W moim przypadku silnik bezawaryjny. Dbasz o regularne wymiany płynów i filtrów - masz bezstresowe użytkowanie :) Czasami odczuwa się brak mocy na przykład w terenie, czy podczas wyprzedzania TIRa ;)
Promień skrętu porównałbym do tankowca, ale da się przyzwyczaić ;) Górki, dołki i polskie drogi mu nie straszne :D
Niby Ford, a blacha się trzyma. Nie miałem potrzeby interwencji w żadnym miejscu na karoserii.
Jak to w SUVie. Siedzi się wysoko i widać dosłownie wszystko przed sobą. Ułatwia to jazdę po mieście i manewrowanie w ciasnych uliczkach.
Po wrzuceniu LPG koszty tankowań są znacznie przyjemniejsze dla kieszeni. Części też nie są jakieś bardzo drogie. W końcu to Ford ;)
Nigdy nic mnie nie zatrzymało na drodze. Zawsze powrót do domu na własnych kołach bez holu :)
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 i 16V AWD 124KM 91kW