: W porównaniu do poprzednio użytkowanego wolnossącego 1.6 w Sportage to fordowskie 1.5 turbo wymiata.
Ogólna ocena pozytywna. Na razie trudno mówić o jakichś usterkach - zbyt nowe auto. Kilka subiektywnych niedociągnięć.
Silnik dynamiczny, daje radę masie auta. Fajne przyspieszenie, przyjemna jazda. Cichy, w kabinie go praktycznie nie słychać.
Ogólnie OK ale zdarzają się problemy z włożeniem jedynki i trójki (lekkie haczenie). Trochę denerwujące.
Jak to w Fordzie, zawieszenie super. Nie mam zastrzeżeń.
OK. Na razie nic nie stuka, nie puka, nie trzeszczy, nie piszczy.
Do przodu i na boki OK, do tyłu bez czujników cofania i kamery byłoby kiepsko.
Ogólnie OK. Tylna kanapa jak dla mnie średnio wygodna ale przednie fotele wygodne. Obsługa przycisków wygodna. Ekran dotykowy i komputer szybko działają. Niezły dźwięk audio. Dobre parowanie i obsługa telefonu. Kilka drobnych mankamentów:
- niezamykana na zamek klapka od baku,
- kamera cofania szybko się brudzi w deszczu,
- przy włączonych światłach - spryskiwanie reflektorów przednich za każdym razem gdy spryskuje się przednią szybę - w sezonie jesienno zimowym denerwujące (szkoda płynu),
- każde otwarcie drzwi powoduje wyłączenie radia (przy wyłączonym silniku) - bezsens,
- lusterka mogłyby się bardziej składać (bliżej do karoserii),
- szumy powietrza słyszalne od strony szyby kierowcy, już powyżej 100 km/h, na autostradzie trochę wkurzające,
- ogólnie myślałem, że będzie ciszej w kabinie, powyżej 60 km/h słychać męczący szum i dudnienie opon (może kwestia opon ?),
- brak podłokietnika w tylnej kanapie,
- brak jakichś schowków i/lub szufladek w bagażniku,
- wkurzający system Start-Stop (niszczy turbinę), na szczęście można go wyłączać guzikiem, kwestia nabrania nawyku przyciskania go po każdym uruchomieniu silnika,
- za ciasny schowek w podłokietniku, w którym ponadto zbyt głęboko schowane są gniazda USB,
- za krótki dywanik gumowy kierowcy.
Zimą kabina szybko się nagrzewa. Klima też OK. Grzane fotele i przednia szyba robią swoje - zimą jest przyjemnie i wygodnie.
Dużo miejsca w kabinie i z przodu i z tyłu. Bagażnik wystarczający. Po złożeniu tylnej kanapy równa i spora przestrzeń ładunkowa.
Tak jak napisałem wcześniej, mogłoby być trochę ciszej w kabinie.
Komputer pokazuje mi średnie spalanie 8,6 l/100 km. Jazda w 98% po mieście, raczej dynamiczna, więc na razie spoko.
Na razie brak.
Na razie brak.