Bardzo fajne autko (jak wyżej) ale------
UWAGA na KOROZJĘ ( okolice mocowanie tylnej wycieraczki, mocowania bocznych błotniko-zderzaków. korek wlewu paliwa - brak nadkoli, no i podwozie To samo mam w Eskorcie ( też pięcioletnim) . Widać taka uroda Fordów.
Za tą korozję to właściwie powinienem dać 2
Silnik starawy ale za to prosty i mocny. Moc co prawda tylko 60KM ale za to moment rewelacja 105 przy 2500obr/min.
Bardzo dynamiczny na światłach, w trasie dociąga do 155km/h ale to i tak za duża prędkość dla tak małego samochodu.
Biegi ładnie wchodzą, zestrojenie bez zarzutu.
Twardy (mam szerokie kapcie o niskim profilu). Gumowe elementy za długo nie wytrzymują. Dobrze się prowadzi.
Przednie słupki czasem przeszkadzają ( takie już są te nowe samochody).
Jak na tak niedurzy samochód nie mam zastrzeżeń.
Szybko się nagrzewa. Niestety po pięciu latach zaczęła szwankować ( czasem dmuchawa działa tylko na najwyższym biegu ). Brakuje wewnętrznego obiegu i klimy - w ´98 nie była dostępna w naszym kraju.
Z przodu dobrze z plusem ( w końcu szerokość Punciaka, Fiesty czt też Felci. Z tyłu też można w miarę wygodnie usiąść ( głębokie siedzenia ). Samochód na cztery osoby a nie tak, jak dużo mniejszy Cienias, na pięć ( po prostu żarty ) Punto i inne wynalazki tej wielkości powinny być właśnie na cztery osoby. Poniewa jeżdzę nim tylko ja ewentualnie z dzieckiem - miejsca mamy pod dostatkiem, nawet z dużymi zakupami.
Niestety nie jest najcichszy. Większa prędkość , dmuchawa powyżej drugiego biegu i już trzeba podkręcać radyjko.
Ale to tylko Ford KA
Pali tyle co powinien palić silnik o takiej pojemności. To w końcu 1.3 Jeszcze niedawno jeżdził w prawie dwa razy cięższym Escorcie.
Od kiedy skończyła się gwarancja , do serwisów Forda nie zaglądam ( naciągacze , partacze , oszuści ).
Od tego czasu usterki zniknęły a koszty napraw zmalały do nieistotnych (wymiana części po normalnym zużyciu u zaufanego mechanika)
Sześć lat temu poduszka kierowcy w standardzie małego samochodu to był hicior. 40tyś. to było sporo, ale dostępna ful wersja ( niestety bez klimy) + Alu felki i szerokie kapcie to było akurat ,no i to nieprzeciętne nadwozie.
Teraz , z tym co jest możliwym wyposażeniem , cena jest za wysoka ( max dwie poduchy to teraz za mało itd. )
Po gwarancji chyba tylko jakaś żarówka.
Teraz problemy z dmuchawą.
Od strony mechanicznej samochód bez zarzutu.
UWAGA na KOROZJĘ
- zużycie paliwa dla silnika 1.3 i 60KM 44kW