Auto kupiłem w celu wożenia rodziny 6 osobowej i z tego zadania wywiązuje się znakomicie. Szczególnie mogę polecić Galaxy III na długie trasy - jest doskonałym "połykaczem" kilometrów, cicho nawet przy 170km/h, spokojnie można rozmawiać i słuchać muzyki. Pomimo prawie 80.000km nie miałem większych i kłopotliwych usterek silnika, czy nadwozia.
Silnik bardzo elastyczny, pomimo mocy tylko 140KM. W zupełności wystarczający, by z pełnym obciążeniem przyspieszać i wyprzedzać na 5 i 6 biegu.
Tu ocena tylko dobra. Stosunkowo wysoka dźwignia zmiany biegów i dość długie przełożenia czynią ją trochę siermiężną w porównaniu do konkurencji. Biegi wchodzą bez zarzutu, również wsteczny.
Jak na Vana - bardzo dobrze. Nie przechyla się nadmiernie, wystarczająco trzyma się drogi w ciasnych łukach.
Raczej twardo zestrojona amortyzacja. Przejazd przez "leżących policjantów" jest mniej przyjemny. Komfort na asfalcie bardzo dobry - cisza w kabinie.
Wszystko pod ręką. Może brakuje jakiegoś niewielkiego schowka w konsoli głównej na smartfona. Schowki podłogowe z drugim rzędzie foteli też mało przydatne. Mam tam schowaną gaśnicę i nawet zapomniałem o jej istnieniu i położeniu.
Nagrzewa wolniej niż benzyna - tak mają nowoczesne diesle. Wentylacja regulowana na dwie strefy + osobno nawiewy na II i III rząd foteli. Klima wymagała wymiany jakichś przewodów pod samochodem z tyłu pojazdu, gdzie mieści się jakiś zbiornik - rozszczelniło się połączenie.
Bardzo wygodnie. Doskonała widoczność we wszystkich kierunkach dzięki wysokim szybom we wszystkich rzędach foteli.
Jak pisałem wcześniej nawet przy 170km/h jest wystarczająco cicho. Przejazdy z prędkością 130km/h, czyli typowo autostradowe, niemal w zupełnej ciszy.
W zatłoczonym mieście poniżej 8l/100km, na trasie spokojnie można zejść poniżej 7l/100km. Rekord 6,4l/100km na dłuższej trasie.
Nie mam większych uwag. Za taką cenę (120.000zł po zniżkach - z systemem multimedialnym navi, DVD, SD, bluetooth, USB) spodziewałem się solidnego auta i takie otrzymałem.
Wymiana przewodu do klimy pod podwoziem. Wymiana jednego (z czterech) schowka podsufitowego - sam się otwierał i zwisał otwarty, co uniemożliwiało korzystanie z lusterka wstecznego. Po prostu zamek się zaciął i nie wracał do pozycji 0.
Brak usterek poważnych. Ogólnie sprawia wrażenie porządnie poskręcanego i zmontowanego auta.
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 Duratorq TDCi DPF 140KM 103kW