: Było extra na szybkie zakręty i autostardy, pod warunkiem, że równiótkie.
: Z chłodnica wody miała dziur - po prostu się rozsypała !!!
Układ elektryczny
: Wymiana skrzynki elekrycznej (tej z bezpiecznikami)
Przeniesienie napędu
: Do wymiany były jakieś elemety sprzęgła - podobno standard w SGA !!!
Samochód przyjemnie się prowadził, ale po za miastaem - w mieście burczał jak traktor (stary silnik VW).
Szkoda, że go ukradli, go ogólnie było o.k. - montujcie niestandardowe zabezpieczenia (tajne przełączniki, niefabryczne itp) bardzo szybko kradną wozy ze standardowymi zabezpieczeniami, nawet niefabrycznymi + oczywiście AC !
Dzieci płakały jak go ukradli ... Cóż czekam na wypłatę z AC i kupię coś w tym rozmiarze - 1.Mazda MPV 2. Galaxy 3. Hyundai Tajet
Silnik ma wystarczającą moc jak na ten wóz prawie 1800kg na pusto, ale kultury to mu brak, w mieście jego odgłos jest nieprzyjemny. Na trasie przy większych prędkościach jest znośnie. Mogli to lepiej wygłuszyć. To starego typu silnik VW - dla mnie po benzynie w Oplu Vectrze B, to jak bym sie do traktora przesiadł.
Ludziska piszą, o awarii sprzęgła (koszty ca 1600zł), ja już słyszałem, że będę to miał do roboty, ale samochód ukradli, więc sprawa się sama rozwiązała ... Zmiana biegów w stosunku do japańczyków to TRAGEDIA !!!
Dosyć twardy - średni komfort na dziurach, ale za to pewność i komfort na zakrętach - można w pełni wykorzystywać moc, nawet przy pełnym załadunku.
DOSKONALE, ALE Z CZUJNIKAMI PARKOWANIA. Bez nich to może być ciężko.
Za mało schowków, przydałby sie obrotowe fotele z przodu, ale ogólnie stylistyka mi się podoba i fordzie jest wg mnie ładniejsza niż w Sharanie czy Alhambrze. Niemiecka prostota z siekiery cięta, nowocześnie wyglądająca i ogólnie miła dla oka, szczególnie, gdy jest w odcieniach szarości czy beżu.
Położenie regulacji klimatronica z VW jest fatalne, jadąc trzeba bardzo uważać manewrując, bo trzeba bardzo oderwać wzrok i skupić się na dole poniżej gałki zmiany biegów – fatalna niedoruba. Nie sposób ustawić komfortowo kierownicy / fotela, żeby widzieć licznik km w kluczowym zakresie w mieście tzn. 50-80km/h (radary).
Dobrze tzn. wystarczająco, choć nie było tego lata super. Dwu wymiennikowe klimy są lepsze (wywietrzniki dla pasażerów z tyłu na suficie), ale w naszym klimacie zwykły też będzie, choć może dla 7 osób pełnego komfortu się nie zapewni, gdy temp=35 st.C. położenie regulacji klimatronica z VW jest fatalne !!!
Miałem Webasto, więc grzanie było o.k.
Szkoda tylko że wszysto na tym fatalnie umieszczonym i niewygodnym sterowniku ze starego VW.
Przestrzeń jest o.k. – to jest właśnie van !!! dla 5 osób i sterty bagaży jest O.K. Komfort do przewozu elektrycznego wózka dla niepełnosprawnych.
Nie miałem dwóch ostatnich foteli, więc trudno mi się wyrazić jak się tam jedzie i ile wtedy zostaje miejsca.
Diesel TRAKTOR made by VW !!! Na trasie jest znośniej - do zaakceptowania, choć Vectra B 1,6 jest i taak cichsza.
Zużycie paliwa jest O.K.= tani volkswagen TDI (czytaj traktor), ale naprawy to wkurzają - patrz poważne usterki.
Europejska jakość - naprawdę nie ma się czym zachwycać.
Drzwi kierowcy się czasem niedomykały równo jak należy, choć były orginalne.
Naprawy to wkurzają: w ciągu 9 miesięcy użytkowania (120000-132000 km): skrzynka elektryczna (laweta) = ca. 500zł łącznie, chłodnica płynu chłodzącego silnik (nie znalezłem na czas używki) = orginał 860zł + 100 wymiana. Tuż przed zniknięciem = kradzieżą już słychać było przeniesienie napędu (stuki przy włączaniu 1 i 2 biegu) = podobno tylko orginały = ca.1600zł (lub używki ??).
TEN TYP TAK MA ???
Poczytajcie na forach SGA = sharan, galaxy, alhambra.
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI 130KM 96kW