: Częste wymiany drążków stabilizatora z przodu (niska cena 50zł)
Trochę mi się już znudził, ale nie mogę znaleźć następcy.
Silnik żadnej góry się nie boi, bardzo duża kultura pracy - przyjemnie brzmi po przegazowaniu do 4000or/min, czasem trochę zadymi gdy dodam mocno gazu przy mniej niż 2000obr/min, problem miałem z pompą wtryskową - nie chciał zapalić przy gorącym silniku - wymieniłem oprogramowanie sterownika i wszystko jest ok (już 4lata).
Bardzo precyzyjna - długie suwy lewarkiem.
Miękkie zawieszenie, doskonale wybiera dziury w naszych drogach ale trochę przechyla się na zakrętach (jest jednak dużo lepiej niż w Citroenie Berlingo).
Doskonała widoczność - można zwiedzać świat z samochodu. Wyjątek: słupki przy przedniej szybie mogą zasłonić inny samochód na skrzyżowaniu - TRZEBA BARDZO UWAżAć.
W samochodzie można jeść posiłki, spać, grać w bridgea. Wyciągając 5 foteli mamy bagażówkę. SUPER.
Przy temperaturze poniżej 4 st.C załącza się Webasto dogrzewając silnik i wnętrze, tak więc temperatura silnika jest zawsze stała. Wentylator na 1-szym (z czterech) biegu pracuje bezszelestnie. Klimę sprawdziłem w lecie w Turcji, Grecji i Hiszpanii - jest OK.
Jedyną wadą jest konieczność corocznego napełniania.
Z przodu idealnie. Z tyłu fotele są wyżej - dla dzieci bardzo dobrze, dla dorosłych średnio.
Silnika prawie nie słychać przy 100km/h.
Części bardzo dostępne, ceny umiarkowane a że jest to konstrukcja VW, to w każdym serwisie potrafią go naprawić.
Koszty paliwa mniejsze niż w Fiacie 126p, utrata wartości 5tys.zł rocznie.
Spojler pod przednim zderzakiem w zimie zostawiam w domu aby go nie zostawić w zaspie. (jeden zostawiłem).
Nieszczelność klimatyzacji, problem z pompą wtryskową (opisany na początku).
- zużycie paliwa dla silnika 1.9 TDI 110KM 81kW