Ocena kierowcy - Ford Fusion

Marcin, 19 lat temu
Silnik 1.4 Duratorq TDCi 68KM 50kW
Rok produkcji 2004
Ford Fusion 1.4 Duratorq TDCi 68KM 50kW 2002-2012 - Oceń swoje auto
Daję ocenę przeciętną ze względu na awaryjność. W serwisie twierdzą, że trafił mi się taki egzemplarz. Dobrze, że jest jeszcze na gwarancji.
Po 45tys. zrobiłem tuning silnika. Jak narazie jest OK. Przed tuningiem trochę mu brakowało mocy. Szczególnie w trasie przy wyprzedzaniu i prędkościach powyżej 130km/h. Teraz jest zdecydowanie lepiej 90KM i 200Nm znacznie poprawiły przyśpieszanie i przyjemność jazdy.
Generalnie dobrze, poza zbyt długim skokiem drążka. Jedynka i dwójka za krótka.
Samochód jest sztywny. Jazda z niewielką prędkością (20km/h) po wybojach strasznie kołysze na boki (z tyłu oś sztywna). W trasie i przy drogach marnej jakości pokonywanych szybko -doskonale. Zakręty z dużą prędkością bez nadmiernych przechyłów pomimo znacznej wyskości auta. Pełna kontrola nad samochodem niezależnie od prędkości.
Wystarczy usiąść za kierownicą. Na początku przeszkadzało mi zbyt nisko umieszczone lusterko wewnętrzne (mam 190cm wzrostu), ale okazało się, że można je regulować w pionie. Teraz jest OK.
Wszystko jest pod ręką.
Skuteczna, aczkolwiek zimą silnik się wolno grzeje (trzeba przejechać ok.4km) i trzeba włącząć ogrzewanie przedniej szyby gdyż zaparowywuje
Jak na to auto niewiele ustępuje Focusowi. Bez porównanie więcej miejsca niż u konkurencji (Meriva)
Przy dynamicznej jeździe głośno (wysokie ciśnienie na szynie common rail). Przy jeździe ze stałą prędkością (do 130km/h) cicho. Przy 160km/h trochę głośniej, ale da sięwytrzymać.
Przed tuningiem minimalnie 3,9l/100km.(raczej nie do uzyskania w praktyce-jechłem za tirem z prędkością 90-100km/h). Średnie zużycie do przebiegu 45000km 5,5l/100km (różne prędkości styl jazdy raczej dynamiczny). Autostrada, prędkość w miarę stała 150-170km/h -6,0l/100km. Po tuningu przejechałem 5000km jak na razie średnie zućycie 5,9l/100km. Silnik nie skłania do jazdy spokojnej, stąd takie zużycie.
Wyposażenie FX Gold za taką cenę to rewelaja
Z drobiazgów na szczęście nic się nie psuje. Nawet plastiki nie skrzypią.
Od nowego ciągle coś się psuje. 10000km wymiana tylnych amortyzatorów (nisłuszna bo stukało oparcie tylnej kanapy) 15000km wymina przedniej szyby -bo przestała grzać 20000km wymina uszczelniaczy skrzyni biegów 25000km odkręcił się amortyzator z tyłu bo mechanik przy wymianie niewłaścwie go dokręcił 30000km pocenie się uszczelki pod pokrywą głowicy (niby tak ma być) 40000km uszkodzona pompa wodna -wyciek płynu z układu chłodzenia

On - zużycie paliwa dla silnika 1.4 Duratorq TDCi 68KM 50kW [l/100km]

5,1