Ocena kierowcy - Ford Fusion

olo, 15 lat temu
Silnik 1.4 Duratorq TDCi 68KM 50kW
Rok produkcji 2008
Ford Fusion 1.4 Duratorq TDCi 68KM 50kW 2002-2012 - Oceń swoje auto
Silnik : W warunkach miejskich i podmiejskich do 110 km/h auto potrafi być żwawe.
Samochód zda egzamin przy jeździe po mieście oraz krótkie trasy do 150 km. Przy dłuższych trasach fotel kierowcy doprowadza do szału. Na autostradzie przydaje się radio - pow 120 km/h dźwięk silnika i oporów powietrza zaczyna przytłaczać. Za to auto może się podobać wizualnie, stylizacja na SUV-a to dobry pomysł.
Za mały silnik w stosunku do masy samochodu, przyspiesza ale w fotel nie wgniata. Po włączeniu klimatyzacji i z kompletem pasażerów znacząco spadają osiągi. Kultura pracy - drażniąca szczególnie na zimnym silniku. Na trasie do 130 km/h jeszcze jakoś przyspiesza dalej to już jest potrzebna baardzo długa prosta (Max 160km/h).
Skoki lewarka do przyjęcia chociaż opór wrzucania biegu o wiele za duży.
Zawieszenie dość twarde, może nawet trochę za bardzo. Poprzeczne nierówności pokonuje jak żaba podskakuje :)
W fuzji siedzi się wysoko co zapewnia dobry przegląd sytuacji na drodze. Małe zastrzeżenia do widoczności z tyłu.
Wskaźniki, przełączniki w normie. Fotele przednie oraz ich regulacja - skandal !!!. Przejechałem 4000 km i jeszcze nie znalazłem idealnej pozycji za kierownicą.
Nie mam żadnych zastrzeżeń wszystko działa poprawnie
Przestrzeń pasażerska do przyjęcia,bagażnik większy niż można przypuszczać patrząc z zewnątrz.
Samochód wyciszony tak sobie. Silnik słychać cały czas, szczególnie podczas \"mocniejszych akcji\"
Dane katalogowe co do spalania kosmiczne i mierzone chyba w NASA. Bez względu na styl jazdy spalanie ok 6l/100km. Przy prędkościach autostradowych dochodzi do 7l/100km. Na przegląd jeszcze za wcześnie, naprawy na razie nie potrzebne.
Auto firmowe - więc cena nie boli. Osobiście za te pieniądze znalazł bym kilka propozycji aut które sprawiły by mi więcej satysfakcji (mowa o używanych kilkuletnich samochodach)
nie stwierdziłem
nie stwierdziłem