Ocena kierowcy - Ford Fusion

Peter, 20 lat temu
Silnik 1.6 Duratec 100KM 74kW
Rok produkcji 2004
Ford Fusion 1.6 Duratec 100KM 74kW 2002-2012 - Oceń swoje auto
W sumie niezłe autko. Poprawić spalanie i sprzęgło/skrzynia. Za nadwozie (design) duża 5. Radio z odtwarzaczem w wersji Forda wywołuje salwy śmiechu u fachowców. Wymieniłem na Philipsa z CD i jeszcze zaoszczędziłem ok 1000 PLN.
Spalanie do 2500km - klęska, miasto ok. 10 l. mieszany to ok. 9l. Po "ustawieniu komputera" trochę mniej. Tak zasłużona firma jak Ford powinna się wstydzić, w materiałach reklamowych jest max 8l. i 6,5l. Te 5l. z kawałkiem przy "oszczędnej" jeździe to kompletna kpina.
Tradycyjne kłopoty z jedynką i wstecznym, w serwisie : "ten model tak ma". Dziwny stuk przy poszczaniu sprzęgła i znowu w serwisie: Te modele tak mają, jeden głośniej drugi ciszej ????
Twarde zawieszenie jak w terenówce. Kto tego nie lubi niech sprawdzi ciśnienie w oponach. U mnie podpompowali prawie 0,5 za dużo. Jak ustawiłem ciśnienie wg. instrukcji, komfort jazdy się poprawił.
Super !!!
Trochę dziwnie umieszczony drążek biegów. Dla palaczy ciekawe przeżycia (popielniczka za drążkiem). W słoneczny dzień mało co widać na wskażnikach.
Cholery można dostać z nawiewem na nogi, zawsze wieje. Do klimy powinni dodawać gratis skarpetki zimowe albo ocieplacze.
Jak na tą wielkość to nieżle
Niestety, Lanoso-podobny. Powyżej 120 km/h nie ma po co używać radia, nic nie słychać.
Obecnie (po ustawieniu) 9,5l/7,5l. Gwarancja
Bez komentarza. Brak elektrycznych szyb w wersji "Silver" i Radioodtwarzacz to czysta kpina.
po 5000 km bez usterek (naprawy).
5000km - brak.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 Duratec 100KM 74kW [l/100km]