Ocena kierowcy - Ford Fusion

Silnik 1.4 Duratec 80KM 59kW
Rok produkcji 2006
Ford Fusion 1.4 Duratec 80KM 59kW 2002-2012 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Inne : Negatywy dały się we znaki szybko, nie wykluczone, że pozytywne cechy zauważę nieco później. Obecnie chętniej korzystam z dotychczas posiadanego samochodu, pomimo że posiada za sobą 14 lat eksploatacji.
Karoseria : Już są śladowe naloty rdzy. Drzwi, również bagaznika i pokrywa komory silnika zamyka się z użyciem stosunkowo sporej energii.
Silnik : W porównaniu do innych producentów silników o tej samej pojemności moc jest zbyt mała, przyspieszenie mizerne, nadomiast ilość konsumowanego paliwa przewyższa konkurentów znacznie w zrozumieniu negatywnym.
Inne : Ordynarne zawiasy poszczególnych elementów siedzeń, nieestetyczne,nie zamaskowane nawet kawałkiem plasyku.Komputer wyświetla mało czytelne (zwłaszcza w słońcu) informacje. Wskazania komputera odbiegają od danych rzeczywistych o około 50% i więcej.Zakres informacji( nie dotyczy to samochodów sprzedawanych na rynku zachodnim).
Ocena przeciętna ze wskazaniem na złą. Proszę mi wierzyć, posiadałem już wiele samochodów i zawsze kupowałem nowe,prosto z salonu. Jeśli po dłuższej eksploatacji zmienię opinię na lepszą, przeproszę i wydam inną ocenę. Nie wykluczone, że trafił mi się właśnie taki egzemplarz. Jeśli jest osoba, która posiadała poprzednio inne samochody i zadowolona jest z forda fusion proszę o komentarz oraz wykazanie, że fatalnie trafiłem i wprowadzam internautów w błąd.
Porównuję do aut podobnej klasy (starsze !), które posiadałem poprzednio.
Czasami nie wchodzi bieg wsteczny.
Taka jest moja ogólna ocena.
Zbyt ograniczona widoczność przez tylną szybę oraz w lusterku wewnętrznym.
Porównuję do aut dotychczas posiadanych.
Brak miejsca na lewą stopę kierowcy. Przy niewielkiej przestrzeni wewnętrtznej konieczna dwupoziomowa regulacja kierownicy.
Zbyt słychać pracę silnika i chyba wentylatora.
W porównaniu z innymi producentami podobnej klasy samochodów ford fusion wypada niekorzystnie. Przykład: ford daje tylko jeden (!) kluczyk z pilotem, zapasowy można dokupić za stosunkowo wysoką cenę, której w tej chwili nie pamiętam (bez pilota 70 zł). U innych producentów zawsze otrzymywałem 2 kluczyki z pilotem. Również dodatkowo trzeba zapłacić za zapalniczkę, popielniczkę itp. O zużyciu paliwa poniżej.
Przeciętnie ze wskazaniem na źle. Uzasadnienie w poprzednich komentarzach. Samochód kupiłem po bardzo powierzchownym obejrzeniu. Dziś widzę, że popełniłem błąd. Nigdy więcej żadnego forda.
Zbyt mały przebieg, by usterki już występowały w stopniu podlegającym ocenie.
Komentarz jak wyżej.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 Duratec 80KM 59kW [l/100km]