Ocena kierowcy - Ford Fusion

Adrian, 19 lat temu
Silnik 1.4 Duratec 80KM 59kW
Rok produkcji 2004
Ford Fusion 1.4 Duratec 80KM 59kW 2002-2012 - Oceń swoje auto
Auto spełnia moje oczekiwania w wystarczającym stopniu. Uwagi kieruję do jakości tworzyw sztucznych, które nadają się do poprawy. Także klamka do otwierania maski jest wykonana beznadziejnie. Zbyt miękka, sprawia wrażenie że zaraz się złamie. Takż zawieszenie powinno być bardziej komfortowo zestrojone. Silnik dobrze obudowany z łatwym dostępem do zbiorników z płynami. Polecam lakier metalizowany.
Kultura pracy silnika poprawna. Elastyczność zbyt mała ale wynika to z małego momentu obrotowego. Częste zmiany przełożeń szczegolnie w mieście.
Biegi wchodzą znakomicie. Krótkie przełożenia. Dobrze umiejscowiona dźwignia zmiany biegów. Czasami lekko haczy bieg wsteczny.
Na równej nawierzchni auto prowadzi się jak po sznurku. Niestety jak dla mnie jest ono zbyt twardo zestrojone. Na dziurawych nawierzchnich zbyt mocno trzęsie. Zawieszenie nie dokładnie wybiera nierówności. Zakręty pokonuje idealnie. Nie zauważyłem nad czy podsterownści chyba że ktoś wjeżdża w zakręt jak szalony.
Widoczność doskonała. Siedzi się wysoko, powierzchnia szyb duża.
Wszystkie pokrętła i przyciski zgrupowane na konsoli środkowej. Dostęp intuicyjny. Liczne schowki.
Duże okrągłe nawiewy szybko nagrzewają lub chłodzą wnętrze. Mnogość dostępnych kierunków nawiewu. Klimatyzacja manualna działa znakomicie.
Przestrzeń dla siedzących z przodu wystarczająca ale dla siedzących z tyłu szczególnie na nogi zbyt mała. Kanapa tylna jest przeznaczona wyłącznie dla 2 osób. Miejsca na wysokość b.dużo.
Wnętrze plastikowe. Materiały przeciętnej jakości powodują skrzypienie, szczególnie na dziurawych drogach. Wyciszenie silnika dobre. Również przy szybkiej jeździe słychać zbyt wyraźnie opływające auto powietrze.
Zużycie paliwa mieści się w granicach podanych przez producenta. Ceny przeglądów i napraw mogłyby być nieco niższe a to na pewno zwiększyłoby ilość napraw w ASO.
Cena auta została dobrze skalkulowana a szczególnie w promocyjnych wersjach FX. Co jednak według mnie nie przeszkadza aby Ford nieco poprawił materiały wykończeniowe, ich jakość. Mnie na to auto było stać, jednak na polskie warunki 50tys zł jest to trochę za wysoka cena.
Po 15000 km tylko jedna wpadka. Zastrajkował silniczek tylnej wycieraczki.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 Duratec 80KM 59kW [l/100km]

6,2