Ocena kierowcy - Ford Fusion

Silnik 1.4 Duratec 80KM 59kW
Rok produkcji 2005
Okres użytkowania: 5 lat
Ford Fusion 1.4 Duratec 80KM 59kW 2002-2012 - Oceń swoje auto
Od 5 lat przejeżdżam tym autem ~15kkm rocznie. Coroczny serwis ogranicza się do wymiany płynów i filtrów - dopiero niedawno zmieniłem klocki, tarcze i zrobiłem zbieżność. Bardzo fajne autko, wygodnie się jeździ.
Przydałby się mocniejszy silnik. Czuć różnicę z klimą czy bez. Na trasie trzeba redukować żeby wyprzedzić, czy też utrzymać stałą prędkość pod górkę.
Skrzynia biegów działa precyzyjnie, choć trzeba się nauczyć dopychać jedynkę, bo źle wrzucona potrafi wyskoczyć przy ruszaniu; i czasem trzeba odpuścić sprzęgło zanim wejdzie wsteczny. Tak było od nowości.
Świetnie się trzyma drogi - wciąż twarde zawieszenie. Tylko raz musiałem robić zbieżność.
Widoczność dobra, choć czasem trzeba się wychylić żeby zobaczyć zza słupka. Siedzi się troszkę wyżej.
Szybko się grzeje w zimie; w lecie da się schłodzić (pod warunkiem że nie stał długo na słońcu, bo wtedy klima sama potrzebuje trochę czasu żeby ochłonąć). Uciążliwe jest to że klimę trzeba dobijać co roku, bo wyraźnie gorzej chłodzi po zimie - choć w zimie też używam żeby szybko odparować. Grzałki w przedniej szybie były sper dopóki działały - popsuły się jeszcze na gwarancji, więc wymieniłem szybę raz, drugi, ale grzałki wciąż pękały (coraz więcej martwych pasków) - teraz mam już całe martwe pasy, niestety większość po stronie kierowcy. Może kwestia egzemplarza.
Miejsca w środku sporo, 5 dorosłych osób wsiądzie. Stosunkowo pakowny bagażnik - tak na 2 osoby + dziecko na kilkudniowe wczasy.
Przy 120 km/h zaczyna robić się głośno.
Dużo pali. Trzeba na prawdę delikatnie jechać żeby w codziennej jeździe (głównie po mieście) nie przekroczyć 8l. No i na trasie nie należy przekraczas 130km/h, bo powyżej spalanie też idzie w górę.
Kupowałem w promocji w Forda - za nowego dałem 38k. Po pięciu latach wciąż wart ~20k.
Największym mankamentem jest słaby lakier/blacha - w zasadzie od początku rok w rok muszę jeździć na naprawy gwarancyjne na lakiernię, bo a to klapa od spodu rdzewieje, a to drzwi. Po trzech latach zaczął pękać lakier na dachu - to już pod gwarancję nie padpada; ale pod spodem jest cynk, więc na razie nie problem.
Brak poważnych usterek.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.4 Duratec 80KM 59kW [l/100km]