: Żarówki przednie H7,za duzo tego..
Auto nigdy mnie nie zawiodło,generalnie bezawaryjne.Kierownica jak nowa,oryginalne tarcze hamulcowe jeszcze.Nadwozie z alufelgami na 215 tkach wg.mnie najbardziej dynamiczne i ładne,sedan paradoksalnie właśnie za nim baby sie oglądają:) no i w czerni Black Panther cuś..Kondycja zawieszenia wg.diagnosty ( przy 96 tyś ) bardzo dobra.Ocenil że jeszcze z 25 tyś na tym zrobię.Lakier z lekka zblakł.Wnętrze zadbane bez bardzo wyraźnego zużycia.Być może forma użytkowania sprawiła (sam kierowca zwykle + trasa codzienna 80 km do pracy ) że autko sprawuję się super.Ale żeby nie było cacy to są też i pierwsze schodki na razie. Siada katalizator,podobno wszystkie te małe silniczki maja z tym problem.Koszt to ok 1350 zł w niezależnym warsztacie.Wg mnie fatalne prowadnice wycieraczek.Końce szyby nie sa ogrzewane i ok 10 cm po każdej stronie szyby przedniej zostaje nie rozpuszczone no i wycieraczki do końca szyby też nie dochodzą.Finał jest taki że g...o widzimy na boki, Ford zaoszczędzil i tak trzeba skrobać.Odchodzą uszczelki drzwi (wszystkich !! ) Lampy tylne w zasadzie od nowości mają w środku akwarium i syfik, ale o dziwo nigdy żarówki nie poszły. W sedanie nie tylko ja to ma w lampach,nie wiem jak inne wersje nadwoziowe.Często też przepalają mi sie żarówki przednie??Nik nie wie dla czego..Kupa żarówek w bagażniku.Dostęp super,wymiana trwa ok 3 min.
Bagażnik:cóż wielkolud to to nie jest.Ma zasadniczą wadę,zawisy raz , dwa , mały otwór załadunkowy który powoli mnie męczy.( nie mogę koszyka wiklinowego na zakupy włożyć nie przechylając go znacznie.
Przestrzeń z tyłu: Za mną w zasadzie nikt nie ma wygodnie,konkurencja jest jednak lepsza (VW Jetta ) to tez zaczyna mnie irytować.Reszta ma wg.mnie dośc miejsca.
Silnik ocenię bardzo dobrze, bałem sie go a teraz żaden mi nie straszny i polecam.Oleju nie żre,nie psuje się,na krótkich skokach zrywny i elastyczny, w trasie pali 5 l!!! średnią obecnie mam 5,7 bo więcej na obrzeżach miasta .Na trase szybszą..hm...brak mu jednak pojemności i mocy..
Pochwalę jeszcze czujniki parkowania. mam do czynienia z różnymi autkami, nie wiem kto dostarcza i stroi czujniki dla forda ale to najlepsze czujniki z jakimi przez ostatnie 4 lata miałem do czynienia..BARDZO POLECAM.
Skrzynia: Moja jak nowa,krótko szybko po prostu super....ale manual.:( kolanko zaczyna boleć czasami.
Wentylacja-klima itp...W pierwszym wpisie z przed 4 lat napisałem że zaraz mi sie coś w regulacji nawiewów rozleci.Zgrzytało przestawiało no słabo to wyglądało....A po 4 latach?/ dalej lekko zgrzyta ALE NIC SIĘ NIE STAŁO:):)Chodzi, chłodzi obiady robi...super.
To tyle po czterech latach, autko sprzedaję. Teraz musze mieć kombi i to jedyny powód.Wierze że następny własciciel będzie równiez zadowolony.
POLECAM BARDZO FOCUSA.Amen
Gra i buczy
Dla mnie 1.78
Te uszczelki
NIC poważnego po 4 latach.Oleje (Ford ASO 279 zł )
wycieraczki itp. w sadzie nic mnie nie kosztował poza paliwem.
Rewelacja
Bardzo wysoka