Ocena kierowcy - Ford Focus III Sedan Facelifting

paweł_walter, 5 lat temu
Silnik 2.0 Ti-VCT 160KM 118kW
Rok produkcji 2015
Ford Focus III Sedan Facelifting 2.0 Ti-VCT 160KM 118kW 2014-2018 - Oceń swoje auto
Autko Ford Focus III FL HB użytkuje od niedawna i wiem jak ciężko znaleźć coś o nim na Polskich forach. Postanowiłem więc podzielić się z wami tym co udało mi się ustalić. Sprzedawane egzemplarze z tym silnikiem 2.0 Ti-VCT 160KM 118kW pochodzą z USA lub z Kanady. Na tamten rynek wychodziły przeważnie z takim silnikiem, chyba że wersja ST lub RS wtedy mamy turbodoładowany. Na otomoto głównie można znaleźć Focusy z 2.0 Ti-VCT 160KM 118kW w połączeniu z dwusprzęgłową skrzynią Powershift DPS6 6DCT250 - suche sprzegła, gdzie do skrzyni wchodzi niecałe 2L oleju. Producentem modułu sprzęgła w tym rozwiązaniu jest LuK, a producentem skrzyni biegów i elektroniki sterującej Getrag. Tutaj rekomendowany olej https://www.amazon.com/Genuine-Ford-XT-11-QDC-Clutch-Transmission/dp/B00BNVK974/ref=as_li_ss_tl?ie=UTF8&qid=1488845857&sr=8-1&keywords=xt-11-qdc&linkCode=sl1&tag=fordt-20&linkId=75c805085fb72716d780ce42280368f1. Ja znalazłem zamiennik EUROL MTF 75W GL-4 1L - producent podaje, że może być stosowany do DPS6. Procedura wymiany oleju https://www.youtube.com/watch?v=zS121dp91YQ . Skrzynia automatyczna, która wychodziła na europę to Powershift 6DCT450. Tu mamy sporą różnicę, bo ta skrzynia posiada tzw mokre sprzęgła pracujące w oleju i tu musimy wlać 6L plus wymiana filtra. W 6DCT250 nie wymieniamy filtra. Jeśli chodzi o spalanie to dwulitrowa benzyna nie należy do ekonomicznych. Nie ma szansy żeby zejść poniżej 10l w mieście, zresztą silnik i skrzynia zachęcają do mocniejszego wciskania pedału. Mój Focus spala 11.5 w mieście i 7,2 w trasie przy ostrej jeździe latem. Na pewno nie jest to auto na zakupy bądź na niedzielny wyjazd do kościoła. Generuje dość dużą moc co wręcz skłania do agresywnej jazdy, a co za tym idzie do dużego spalania. Jednak coś za coś, brak turbiny i spora moc z czystej pojemności. Prostota rozwiązań zwiastuje długie bezawaryjne użytkowanie.
Prosty silnik na łańcuszku. 4,3 l oleju Castrol Magnatec. 160kM mimo, że bez turbiny daje dużo frajdy z zacięciem sportowym. Pięknie brzmi i dużo pali
Bardzo dobrze się sprawuje. Pięknie zmienia biegi plus szybkie redukcje kickdown. Bardzo dobra do agresywnej jazdy.
Z tyłu raczej miejsce symboliczne nie na długie trasy

Pb - zużycie paliwa dla silnika 2.0 Ti-VCT 160KM 118kW [l/100km]

9,2