: Tak jak wspomniałem na początku, gdybym miał możliwość, ponownego wyboru auta służbowego, na pewno nie wybrałbym Focusa, tylko Octavię. Żeby była jasność, bardzo lubię samo prowadzenie Focusa MK3. Fajna kierownica (choć znam lepsze), bardzo dobre zawieszenie, bardzo przyzwoita skrzynia biegów, bardzo poprawne osiągi silnika czy ułatwiacze życia jak automatyczne wycieraczki, samościemniające się lusterko, elektryczne szyby i lusterka (z automatycznym składaniem i podświetleniem okolic auta), ładne i czytelne zegary, czujnik przeszkody i automatyczne hamowanie (poniżej 30km/h), dobrze działający zestaw głośnomówiący bluetooth (który pamięta kilka urządzeń naraz i potrafi odtwarzać muzykę z aktualnie podłączonego telefonu). Ponadto, nie ma co ukrywać, auto jest ładne zarówno z zewnątrz jak też w środku.
Mimo tego wszystkiego, każdego pytającego mnie o radę, z pełną stanowczością odradzam kupno tego modelu. Poziom upierdliwości rzeczy złych jest zbyt wysoki. Wygląda to tak, jakby ktoś je powymyślał z wyjątkową złośliwością i uporem.
Do tego cena zakupu nowego egzemplarza zakrawa o absurd.