Ocena kierowcy - Ford Focus III Kombi Facelifting

Marek, 30 dni temu
Silnik 1.5 EcoBoost 150KM 110kW
Rok produkcji 2017
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Ford Focus III Kombi Facelifting 1.5 EcoBoost 150KM 110kW 2014-2018 - Oceń swoje auto
Silnik : Chyba najlepsza część auta, bardzo lubię przyspieszenie i dynamikę tego samochodu.
Inne : skrzypiące plastiki konsoli środkowej
Samochód sprawuje się bardzo dobrze. Mam wersję w ST Line i ona zdecydowanie dodaje uroku temu samochodowi. Jedną gwiazdkę odejmuję za nieco przestarzałą już i plastikową konsolę środkową, która u mnie czasami skrzypi.
Uwielbiam ten silnik. Lekki pomruk przy przyspieszaniu, brak laga (turbodziury), przyspieszenie trochę ponad 8 do setki. Bardzo elastyczny.
Biegi wchodzą gładko i wyraźnie. Skok raczej krótszy.
Zdecydowany i precyzyjny
po 6 latach bez problemów.
Mogłoby być lepiej, gdyby węższe były słupki przednie, ale jeździłem autami z zdecydowanie gorszą widocznością.
Wszystko raczej na swoim miejscu, trochę za dużo przycisków na konsoli środkowej. Ale łączenie z Androidem, wybieranie numerów czy muzyka działają bez zarzutów. Brakuje mi schowka na okulary.
Kierowca ma miejsca wystarczająco, ale pasażer z przodu mógłby mieć nieco więcej miejsca na lewą nogę (przeszkadza konsola środkowa). Wożę dzieci w fotelikach i z tyłu miejsca jest również wystarczająco - od biedy nawet 5 osoba się wciśnie między foteliki.
Jest dobrze, ale przy jeździe autostradowej w okolicach 140 km/h jest już słychać że jedziemy i trzeba dać głośniej muzykę.
Jak na tego rodzaju samochód to koszty są na przyzwoitym poziomie i co więcej mamy ogromny wybór części i zamienników. Po 5 latach zrezygnowałem z ASO i ceny w warsztatach zaskoczyły mnie pozytywnie za przeglądy serwisowe (full przegląd z olejem i filtrami
Kupiłem auto w salonie w bardzo korzystnej cenie ok 30% niżej cennikowej (wyprzedaż przed wejściem wersji IV). W tych pieniądzach nie dałoby się kupić nic lepszego - sprawdzałem większość konkurentów z tej półki cenowej.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.5 EcoBoost 150KM 110kW [l/100km]

8,3