Ocena kierowcy - Ford Focus III Hatchback 5d

Marek ze Śląska, 9 lat temu
Silnik 1.6 EcoBoost 150KM 110kW
Rok produkcji 2013
Okres użytkowania: 1 rok
Ford Focus III Hatchback 5d 1.6 EcoBoost 150KM 110kW 2011-2014 - Oceń swoje auto
Silnik : To mój drugi Focus - poprzednio MK2. Z nowego jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Jedynie co zauważyłem - jakość lakieru (odporność na zarysowania) jest słabsza. Troszkę za dużo "guzików" na konsoli sterującej. Mam wersję Titanium i to nie z wszystkimi bajerami - rzeczywiscie trzeba się nieźle szkolić aby to wszystko opanować...Ale poza tym - fotele i ergonomia - super, trzymanie się drogi i zawieszenie - bajka, silnik - rakieta. Jedyny duuuuuuuzy minus - pojemność bagażnika (HB 5d z kołem dojazdowym). Na wyjazd rodziny 2+2 box na dachu będzie niezbędny!
Moim zdaniem silnik idealny pod względem parametrów do jazdy miejskiej. Przy spokojnej jeździe do 2 tys obr potrafi zaspokoić się małą ilością benzynki, a ponieważ moc kusi do mocniejszego depnięcia na pedał gazu to i rzadko zdarza się, że tak jeżdżę...ale uwielbiam ten pomruk i przyspieszenie liniowe jakby to był wręcz silnik elektryczny. Poza tym zawieszenie i komfort jazdy powodują, że na autostradzie aż chce się jechać szybciej niż dozwolone 140km/h - no a wtedy znowu średnia wzrasta o co najmniej 1 litr/100
Brak usterek, przebieg 40 tys km
Brak usterek, przebieg 40 tys km