Ocena kierowcy - Ford Focus III Hatchback 5d facelifting
Przebieg:
24 tys. km
Okres użytkowania:
1 rok
: DYNAMIKA SILNIKA i elastyczność silnika zwłaszcza IV bieg od 60 km/h do 140 km/h. Na VI biegu także przyśpiesza Zużycie paliwa jak na te moc jest w porządku.
ford zasługuje na 5 gwiazdek za silnik i zawieszenie.
Na hamowni fabrycznie pokazał 172 KM i 270 Nm. niezły wynik .moment obrotowy max od 1900 obr/min. Nie ma sensu męczyć silnika 1500 obr na VI biegu.
Lewarem dźwigni mógłby być trochę krótszy , ale sama zmiana biegów jest o,k
Mam felgi 16 '' i komfort jest dobry ,chyba nawet bardziej miękko wybiera nierówności niż focus II. a i tak na zakrętach prowadzi się super.
Bez zastrzeżeń. ale kamera cofania to dobry wybór. przód trzeba wyczuć- nie mama czujników .
czasami uderzam lewym kolanem w pokrętło włączania świateł mam ok 180 cm.
o.k. ale z automatyczna klimatyzacją
Z tyłu mniej miejsca- czytaj ciasno i bagażnik przy kole dojazdowym tylko 316 l - widać różnice do FFII. tam było 380 l.
Przy 4000/obr na minute licznik pokazuje 180 km/godz - spokojnie można rozmawiać w samochodzie. W teście autoswiat przy 130 km/h miał 67 dB- wtedy jest cichutko.
cena za wersje titanium ok 75 000- golf 125 KM był droższy w 2015 roku
plastiki i montaż zarówno konsoli środkowej i słupków trzeszczy na nierównościach, a także pod ręka. Poprzedni ford też trzeszczał więc zdążyłem się przyzwyczaić
trzeszczenia plastików wewnątrz ,ale szczerze nie byłem w serwisie coś z tym zrobić ...bo niewiele pomaga - doświadczenie z FF II
BRAK...
- zużycie paliwa dla silnika 1.5 EcoBoost 150KM 110kW