: Dla takiego autka jak FF II idealny, dynamiczny i w miarę oszczędny
Zacznę od tego, że posiadam auto sprowadzone, w wersji Titanium, czyli dość bogatej pod względem wyposażenia, co wpływa przede wszystkim na komfort jazdy i jakość wykonania wnętrza i oczywiście na moją ocenę Focusa ;-)
Przed zakupem auta oglądałem używane Focusy z 2008 r. w polskich salonach i to co mnie strasznie zniechęciło do zakupu, to plastikowe wnętrza, przy czym jakość tych plastików była wręcz tandetna - tworzywa twarde i nieprzyjemne w dotyku, a oglądałem wersje zarówno Silver, Gold jak i Ghia. Wg wielu użytkowników FF II - jest to jego cecha charakterystyczna, oczywiście negatywna.
Ja na szczęście nie postrzegam FF II poprzez pryzmat kiepskich plastików. Nie twierdzę, że mój Focus nie ma ich w kokpicie, bo ma, ale są one znacznie wyższej jakości, miękkie dobrze spasowane, przez co kontakt z autem i ogólne doznania wewnątrz, na fotelu kierowcy są zgoła inne, niż w autach z polskiej dystrybucji. O prowadzeniu nie ma co się rozwodzić - autko jeździ doskonale, świetnie trzyma się drogi i zawsze jedzie tam, gdzie wskazuje kierowca. W połączeniu z silnikiem 2.0 TDCI i 136 kM jest to świetne autko, a wersji kombi wręcz idealne dla rodziny 2+2, komfortowe zarówno w codziennym użytkowaniu jak i w dalekich trasach. Oczywiście, jak to z silnikami TDCI, trzeba uważać na koło dwumasowe i turbinę, ale mając tego świadomość, wystarczy autko odpowiednio użytkować, regularnie serwisować i można spokojnie zapobiec niechcianym awariom
Byłoby doskonale gdyby nie pierwsze biegi, które czasami trochę zamulają, przez co trzeba szybko przeskoczyć do trójki, od której rzeczywiście auto jeździ elastycznie i dynamicznie. Na trasie 5 i 6 to wypas, w zasadzie jadąc ok. 100 nie ma potrzeby redukcji z 6, żeby wyprzedzić.
Klekot diesla jest odczuwalny, ale wydaje mi się, że trochę bardziej kulturalnie pracuje niż w 1.8 TDCI. Zresztą mi to kompletnie nie przeszkadza
Wg mnie bez zarzutu, wszystkie biegi wchodzą idealnie
Nie mam uwag ;-) ale uważam też, że do tego auta warto kupić opony dobrej klasy, bo przy przeciętnych autko potrafi myszkować w ciasnych zakrętach przy dynamicznej jeździe
W zakrętach trochę przeszkadzają dość szerokie słupki przednie, ale w nowych autach to już standard - bezpieczeństwo na pierwszym miejscu.
Posiadam wersję Titanium z kierownicą wielofunkcyjną dzięki czemu nie trzeba odrywać rąk od kierownicy, ale i tak wszystkie przyciski są w zasięgu ręki, tak było w poprzedniej wersji Foki.
Mam dość twarde i regulowane w każdej płaszczyźnie fotele z regulacją w części lędźwiowej, co jest przydatne w długich trasach.
Świetnym dodatkiem jest fotochromatyczne lusterko wsteczne, bez niego nie wyobrażam sobie teraz jazdy nocą.
Nie przeszkadza dość szeroka środkowa konsola, od której rzekomo niektórym kierowcom drętwieje prawa noga w dłuższej trasie - ja tego nie odczuwam, może to już kwestia przyzwyczajenia.
Trochę dziwnie mam umiejscowione gniazdo zasilania 12V - w dość głębokim schowku pod panelem klimatyzacji przy gałce biegów, ale w sumie to drobiazg.
Mały minus za schowki w drzwiach - słabo dostępne i niezbyt pojemne - ciężko do nich włożyć puszkę red bulla a co dopiero wyciągnąć jedną ręką w trakcie jazdy...
Nie mam zastrzeżeń, automatyczna klimatyzacja świetnie się sprawdza, brakuje mi tylko ogrzewania przedniej szyby
Uważam, że jak na kompakt to miejsca jest sporo zarówno z przodu jak i z tyłu. Siedzenia i kanapa z tyłu twarde i wygodne, miejsca nad głową również sporo.
W kwestii przestrzeni Focusa zaskoczył mnie niedawno kuzyn, który ma Volvo v50. Jest to ta sama platforma co fokus II, ale kuzyn, który ma ponad 190 m wzrostu po przejażdżce focusem na tylnej kanapie stwierdził, że w jego Volvo jest zdecydowanie ciaśniej i miej wygodnie ;-)
Przy spokojnej jeździe, do 120 km/h ok., ale im szybciej tym niestety głośniej, przy 150-160 na autostradzie, trzeba już głośno rozmawiać, żeby się słyszeć w kabinie
Mam porównanie do Focusa I 1.8 TDCI 100 kM. Ten w mieście palił ok. 8l, ale na trasie przy dość dynamicznej jeździe można było spokojnie uzyskać 5,5-6l.
Silnik 2.0 w trasie potrzebuje średnio ok. 1,5-2l więcej, w mieście spalanie jest na podobnym poziomie. No ale prawie 40% więcej mocy nie bierze się z powietrza ;-)
Uważam, że w tym segmencie, za tą cenę i z takim wyposażeniem nie znajdzie się lepiej jeżdżącego autka
Auto użytkuję pierwszy rok, zostało sprowadzone z Francji przy przebiegu 83 tys., na razie nic się nie dzieje. Raz w trakcie jazdy zapaliła mi sie kontrolka awarii ESP, ale po wyłączeniu silnika wszystko wróciło do normy.
Zrobiłem do tej pory 2 przeglądy i jak na razie tylko klocki hamulcowe z przodu będą do wymiany, ale to żadna usterka.
Nic poważnego się nie zadziało a mam najechane 102 tys.
- zużycie paliwa dla silnika 2.0 Duratorq TDCi 136KM 100kW