Jestem zadowolony .Mam 1.8TDCi
(115 KM) w wersji FX GOLD sport z dodatkami.
Silnik nie zly,lecz czasami brakuje mu mocy.Troche glosny jak jest zimny,potem jest OK.Wahalem sie kupujac ten typ silnika ze wzgledu na ukl.zasilania (Delphi).Okazalo sie jednak,ze w nowym focusie jest ukl.zasilania taki sam jak w silniku 1.6 i 2.0 TDCi.Ma piezoelektryczne wtryskiwacze i nie ma z nimi zadnego problemu,nawet gdy sie tankuje gorsze paliwo.Ogolnie jestem bardzo zadowolony.
Czasami haczy z II na III bieg
Trzyma sie drogi ,niczym pociag na szynach
Moj to kombi.Zalozylem dodatkowo czujnik cofania.Ogolnie kwestia przyzwyczajenia.
Wszystko pod reka
Super,2-strefowa
Z przodu jest ok.Z tylu mogloby byc troszke wiecej miejsca,ale tam siedza dzieciaki.
Ogolnie dobrze poza jakims swierszczem w okolicach bagaznika.W servisie nie umia zlokalizowac.
Generalnie przy spokojnej jezdzie w miescie ok.6.5 litra. Jednak jak sie chce ostro jezdzic to nawet 9,0 litrow. Poza miastem na autostradach 5.4 litra /100km przy stalej predkosci 140km/h(Chorwacja)
Generalnie samoch.sa za drogie.Ja dalem 79 tys.PLN, ale patrzac na konkuretow to jest dobry wybor.Zaluje,ze nie bylo ESP.
Mialem jedna usterke z ukl.wydechowym.Przy pewnych obrotach silnika vibracje przenosily sie na cale nadwozie.Wymienili i rozwiercili mi otwory we wsporniku pod katalizatorem i teraz jest OK.
Na razie odpukac po 12000tys. nic
- zużycie paliwa dla silnika 1.8 Duratorq TDCi 115KM 85kW