Auto - koń roboczy. Dobry do sprawnego przemieszczania się i w mieście i poza nim. To, co zachwyca to zawieszenie: auto trzyma się drogi fantastycznie. Poza tym spalanie, jeżeli jeździ się rozważnie też jest na poziomie zadowalającym: 5,4 - 7,2.
Silnik: nie mam większych uwag. Zrobiłem autem ponad 90 tyś km i w silniku wymieniałem olej, filtry i raz przewód od interkulera. Dwumasa się nie rozsypała, nic nie wyło ani nie stukało. Niskie spalanie uzyskuje się po tym, jak się auto wyczuje. Można latem w mieście spalać poniżej 6 l/100 km.
W zasadzie nieźle, ale czasem przechodzenie z dwójki na trójkę wychodzi fatalnie - nieprecyzyjnie. Poza tym bez uwag. Drugi bieg ma niezłego kopa.
Kapitalny - bez zastrzeżeń.
Przednia szyba mogłaby rozgrzewać się szybciej. Poza tym wszystko ok.
Auto nadaje się świetnie do przewożenia dwóch dorosłych i maksymalnie dwójki dzieci. Trzeci fotelik z tyłu to fantastyka naukowa, ewentualnie zadanie dla gimnastyczek artystycznych o drobnych i silnych dłoniach.
Natomiast bagażnik jest kapitalny, a po złożeniu tylnych siedzeń i przesunięciu siedziska tylnej kanapy do przodu z tyłu robi się przestrzeń do spania. NAPRAWDĘ !
Mogło by być nieco lepsze. Szumy i silnik słychać wyraźnie.
Części nie drogie, auto nie jest zbyt awaryjne. To, co wkurza, to fakt, że ford ma monopol na żarówki do tylnych stopów - zwykłe nie pasują.
Ponadto nie można nalać paliwa z kanistra do baku jeżeli nie posiada się specjalnej, fordowskiej wkładki.
- zużycie paliwa dla silnika 1.8 Duratorq TDCi 115KM 85kW