Auta używam głównie do jazdy dom - praca - dom (razem ok. 34 km) oraz wypadów poza miasto do rodziny. Dobre przyspieszenie - w porównaniu z poprzednim autem (Mondeo MK2 kombi w gazie) niebo a ziemia - turbina robi swoje.
Przełożenia krótkie, ja musiałem się przyzwyczaić. Przy przełączaniu z 2 na 3 czasami trafiam w 5 - nie wiem czy to kwestia wyrobienia w tym konkretnym modelu czy tak jest we wszystkich. Ogólnie ok.
Doskonale wchodzi w zakręty i trzyma się drogi - bez problemów. Na razie nic nie stuka i nie puka - czas pokaże co będzie dalej. Niezły promień skrętu.
Daje przeciętnie tylko z jednego powodu - jazda na wstecznym biegu. Zbyt mała szyba i zbyt szerokie tylne słupki oraz brak czujnika parkowania powodują, że cofać trzeba z dużym wyczuciem i ostrożnością.
Wszystko pod ręką - nie mam zastrzeżeń. Jeśli ktoś nie miał wcześniej panelu sterującego radiem pod kierunkowskazem to na początku można się pomylić :) Zegary ok, można sterować intensywnością podświetlania. Na minus - mały schowek z przodu od pasażera.
Bez zastrzeżeń aczkolwiek przy niskich temp. na zewnątrz nie liczcie na szybkie nagrzanie
Z przodu jest kupa miejsca, z tyłu dzieci nie sapią, więc podejrzewam, ze źle im nie jest :)
I tu niestety jest przeciętnie - przy 120 - 140 km/h na autostradzie jest głośno. Przy niższych prędkościach - ok
Jak na razie rewelacja. W rozkopanym i zakorkowanym Poznaniu - średnio 5,5 -6 l. Na trasie, przy spokojnej jeździe schodzi bez problemów poniżej 5l.
Odpukać na razie bez problemów.
j.w.
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 Duratorq TDCi 90KM 66kW