Ogólnie bardzo przyjemne autko dla rodziny z małymi dziećmi. Ekonomiczne, zwrotne i wystarczająco dynamiczne. W wersji kombii spory bagażnik.
Silnik bardzo przyjemny. Na początku trochę klekocze ale po rozgrzaniu pracuje naprawdę bardzo ładnie. Jak na taką małą moc (90 km) samochód radzi sobie dobrze. Do miasta jak najbardziej wystarcza. W trasie przydałoby się trochę więcej koni. Przy większych prędkościach trzeba planować wyprzedzanie.
Skrzynia przeciętna. Czasami pojawia się problem z wrzuceniem dwójki i trójki. Krótka jednyka. W trasie przydałby się 6 bieg.
Zawieszenie bardzo dobre. Prowadzi się bardzo pewnie i przewidywalnie. Jak narazie w zawieszeniu nic nie stuka.
Widoczność OK. Do niczego nie można się przyczepić.
Wszystko pod ręką. Standardowa ergonomia Forda. Po 30 sek wiadomo gdzie co jest i do czego służy.
Nie sprawdziłem jeszcze auta w lecie ale w zimie jest tragedia. Po 10 km przy mrozie -10 i w korkach wskazówka od ogrzewania potrafi nie drgnąć. Powietrze jest ciepłe jak muszę wysiadać z samochodu. W trasie jest lepiej, po kilku kilometrach robi się ciepło a po ok 10 silnik ma temperature roboczą.
Jak na klasę kompakt nie można spodziewać się cudów. Z przodu dwie dorosłe osoby podróżują bardzo wygodnie, kierowca może znaleść naprawdę wygodną pozycję za kierownicą. Z tył póki co jeżdzą małe dzieci. Z dorosłymi może być mały problem szczególnie z miejscem na nogi.
Jak zimny to słychać że klekot ale po rozgrzaniu robi się w miarę cicho. W trasie głośniejszy jest szum powietrza niż silnik. Ogólna ocena dobra.
Tak jak wspominałem 90km w mieście wystarcza i przy okazji mało pali. Średnio wychodzi w warszawskich korkach 6,2. Przy ostatnich dużych mrozach dochodzących nawet do -15 spalanie wyszło 7,2. W trasie można zejść do 5,5 przy 90km/h. Jak się jedzie z prędkościami autostradowymi wtedy czuć lekki brak mocy. Przy 130-140 km/h spalanie 6,3-6,5
Myślę że za 26 tys cięzko było by kupić podobne autko z tego roku w tym stanie. Większe naprawy mnie narazie omineły a drobne usterki są tanie do usunięcia. Zobczymy co będzie później...
Póki co nie ma dramatu. Standardowe przeglądy aczkolwiek pare wkurzających dupereli się zdażyło: przetarty mieszek od dźwigni zmiany biegów, podświetlenie rejestracji, i żarówki w przednich lampach.