Uważam, że autko jest fajne, oczywiście są lepsze, ale na taki mnie stać i za tą cenę dla przeciętnego użytkownika jest ok. Jeżdzi żwawo, pali nie dużo, w wersji kombi jest pakowny - więc dla rodziny 2+2 w sam raz. Staram się tankować dobre paliwo i mam nadzieję, że uda mi się uniknąć kosztownych napraw. Według mnie to fajny rodzinny samochodzik, dla tych co lubią sobie podróżować spokojnie bez jakiegoś tam szaleństwa.
Jak na tę moc to trzeba przyznać że całkiem fajny silniczek, wcześniej jeżdziłem autem na benzynę i nie ma co porównywać. Przyśpieszenie przyzwoite, do 160 bez problemu, potem strzałka prędkościomierza przesuwa się wolno, a po 180 to już potrzebuje górki, ale osiągi naprawdę wystarczające dla przeciętnego użytkownika, który przemierza nasze drogi razem z rodziną 2 + 2.
Czasem, można powiedziecieć bardzo sporadycznie, któryś z biegów wchodzi ciężkawo, ale wchodzi i nie ma się czego czepiać.
Dobrze tłumi dziurki, no chyba że wpada się w 10 cm wyrwę, ale taką to większość osobówek poczuje.
Jak się parkuje, to taki gośc jak ja (180 cm) musi wystawić dzioba do góry żeby przód zobaczyć, do tyłu przeszkadzają wystawione zagłówki (po złożeniu w porządku), a w lusterkach bocznych wszytko widać jak należy.
Wszytko pod ręką, nic dodać nic ująć.
Klima (manualna) troszkę słabo przy upałach, ale jak się rozkręci to działa przyzwoicie, nie miałem okazji sprawdzić ogrzewania zimą, ale mam nadzieję, że będzie ok jak większośc rzeczy w tym aucie.
Auto fajne dla rodziny 2 + 2, chociaż były momenty, że jechaliśmy w trzy osoby dorosłe + dwójka dzieciaków + wózek + kupa klamotów i dało się wytrzymać bez problemów.
Spoko, da się słyszeć radio przy 180 i nawet można pogadać, praca silnika jest przyjemna - miło mruczy.
No cóż, najmniej ile mi pokazał komputer to było 3,6 l/100 km, ale wlokłem się ze 20 km z prędkością 80, do tego trzeba dodać oszustwo ze strony kompa czyli jakieś 4 - 4,2 spalał, normalnie na trasie przy prędkościach do 120, przy wyprzedzaniu do 150 pokazuje około 5 - 5,5 l/100 km, jak się jedzie powyżej 130 to ok 6 l/100, miasto z dużą ilością korków to ok 5,5 - 6,5 l/100, ja więcej jeżdzę w mieście i średnia wychodzi mi ok. 6 l/100 km - jak dla mnie bomba.
Jest tańszy od \"niby\" lepszej części konkurencji w danym segmencie, a czy gorszy?, osobiście uważam że czy to niemiec, czy japończyk czy auto na \"f\" to wszytko zależy od tego jak się trafi, jeżeli auto będzie w dobrym stanie i nie \"zajeżdzone\" to powinno nas cieszyć przez długi czas, a w danym przypadku uważam że stosunek jakości do ceny jest w porządku.
Troszkę słychać uszczelki jak skrzypią i zamek w tylnej klapie trzeszczy, ale na jedno można zaradzić silkonem w sprayu - pomogło i od czasu do czasu trzeba powtórzyć, a na drugie wd 40 też pomogło i nie słuchać jak na razie.
Przez 3 miesiące zrobiłem ponad 10 000 km i nic - oby tak dalej.
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 Duratorq TDCi 90KM 66kW