Ocena kierowcy - Ford Focus II Kombi

Silnik 1.6 Duratec 100KM 74kW
Rok produkcji 2007
Okres użytkowania: 1 rok
Ford Focus II Kombi 1.6 Duratec 100KM 74kW 2005-2011 - Oceń swoje auto
Inne : Tutaj nic, jeżdżę fordami juz od kilkunastu lat. Od escorta, przez fokę, mondeo i transita. Ostatnio nabieram doświadczeń z Rangerem
ładny samochód, pakowny i praktycznie bezawaryjny
Faktycznie elastyczność silnika poprawiona w porównaniu do poprzedniej foki z tym silnikiem. poprostu inna przekładnia i komputer
Na początku (pierwsze kilka tys) synchronizatory za mna nie nadążały i kilka razy zazgrzytalem skrzynią, szczególnie między 1-2 biegiem, potem ustało i teraz spokój. Działa bez zarzutów
Lepszego nie miałem okazji prowadzić niż fordowskie
Niestey przesiadłem się z klimy automatycznej, na pół automat i tu popełnilem błąd
Nawet klimy nie trzeba częśto włączać jak jest wilgotne powietrze.
Ogromny nie jest ale i tak wygodnie. Fotel kierowcy wygodniejszy niz pasażera.
No tutaj mogli poprawic troche sprawę. Choć podejżewam, że w bogatszej wersji problem jest rozwiązany. Doswiadczyłem tego już w escorcie. Wersja GHIA była bardzo cicha gdzie np Bolero przypominał o sobie
Auto praktycznie bezawaryjne, przeglądy ceny standardowe. Zużycie do poprawy. W dobie kryzysu na tak mały silnik o nie ogromnej mocy, apetyt ma straszny. nastepny zakup do Diesel ale tez ford.
Wiadomo, że mógłby byc tańszy :)
Nic sie nie psuje, nic nie skrzypi nic nie odpada. 2 razy nie chciał mi odpalić, ale po minucie spokoju problem przepadł.
Po 60.000 wymianieałem tylko to co trzeba (filtry i olej) i opony co zmiane sezonu :)

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 Duratec 100KM 74kW [l/100km]

7,7