Ocena kierowcy - Ford Focus II Kombi

Rok produkcji 2005
Ford Focus II Kombi 1.6 Duratec 100KM 74kW 2005-2011 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Przeniesienie napędu : Znacznie poprawiono w stosunku do I
FOCUS to naprawdę świetne auto ale poprawili je kosztem inny bardzo istotnych rzeczy. Mój pierwotny zachwyt po latach zmienił się w rozczarowanie.
Po czasie problemy ze wstecznym. W Focusie pierwszej generacji było podobnie.
Sama przyjemność, idealne prowadzenie.
Mankamentem jest malutka, tylna wycieraczka co znacznie utrudnia widoczność jesienią i zimą.
Bez zarzutu.
Zaparowane szyby to zmora tych aut - I i II. Wystarczy mały deszczyk i zero widoczności. Jedynym ratunkiem jest wtedy klima. Ale są i plusy - w II miałem przednią szybę podgrzewaną - REWELACJA!
Nic dodać, nic ująć.
Mogło by być lepiej.
Zależy od wersji. Poprzedni Focus I (lepszy) z silnikiem 1,4 palił w mieście ok 7-8 l/100, na trasie 6,5/100 Focus II 1,6 lekko wypijał 10-10,5 l/100 w mieście a na trasie przyzwoite 7 l/100. Przeglądy w ASO mocno zawyżone. A przecież przez pierwsze dwa lata wymienia się tylko olej i filtry.
W II mimo zastosowania lepszych materiałów wnętrze po pół roku zaczęło trzeszczeć. Zwłaszcza zimą z okolic uszczelki przedniej szyby słychać było trzaski. Latem z za tylnych siedzeń piski (klamry mocujące tylne oparcia). No i trzeszczące uszczelki drzwi, które doprowadzały mnie do szału (w ASO polecono mi przetrzeć je wazeliną). W jedynce czegoś takiego nie miałem.
W porównaniu do Focusa I - TRAGEDIA. W I przez 4 lata lałem tylko paliwo i nic się nie działo! W II po 2 latach w raz z wygaśnięciem gwarancji poszła pompa wodna!!! Jak się dowiedziałem od mechanika w nowej wersji usunięto napinacz paska co skutkuje znacznymi napięciami na łożyskach pomp, które tego nie wytrzymują. I tak w trzecim roku poszła pompa wspomagania!!! W międzyczasie dwa razy wymieniałem chip w alternatorze. Jestem fanem FOCUSA ale tu przesadzili!!!

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 Duratec 100KM 74kW [l/100km]

8,7