Miała być Honda Civic 1.8 SPORT ale z uwagi na koszmarnie długi czas oczekiwania zdecydowałem się na Focusa 1.6 w wersji PLATINUM i jestem zadowolony z wyboru.
Na razie cały czas na dotarciu także nie przekraczam 4000 obrotów, ale z wyprzedzaniem nawet przy 120 km/h i pod górkę nie ma problemu
Czasem haczy - szczególnie 3 i wsteczny
Jeszcze żaden zakręt mnie nie zaskoczył.
Wcześniej jeździłem znacznie mniejszym autem także musze się przyzwyczaić. Widoczność do tyłu wcale nie taka zła o ile korzysta się z lusterek.
Wszystko pod ręką - brakuje tylko włącznika radia w sterowaniu przy kierownicy.
Dwustrefowa klima automatyczna sprawdza się dobrze, ale radzę nie ustawiać nagrzanego samochodu na automatyczcną klime i niskie temp - wentylator pracuje na maxa i mocno huczy lepiej najpierw schłodzić ręczną.
Minus to wysoka pozycja nawet przy maksymalnie opuszczonym fotelu kierowcy.
Silnik słychać od 3000 ale dźwięk bardzo przyjemny
Wskazania komputera na razie mnie przerażają - pierwsza jazda w korku 11l/100km, później się trochę opanował. Wyniki porównywałem z rzeczywistym spalaniem na podstawie ilości przejechanych km i zatankowanego paliwa - zgodność w 100%.
W wersji PLATINUM X brakuje ESP, ale przy własnościach jezdnych FOKI to naprawde niepotrzebne. Konkurencja (ASTRA, LEON, MEGANE, C4) wypada znacznie gorzej.
Nieraz delikatnie słychać tylą półkę. No i nie odnalazłem w komputerze opcji przełączania trybów wspomagania układu kierowniczego - w tym tygodniu jadę do serwisu.
Na razie na szczęście brak
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 Duratec Ti-VCT 115KM 85kW