Ocena kierowcy - Ford Focus II Hatchback 5d

Piotrek, 9 lat temu
Silnik 1.6 Duratec Ti-VCT 115KM 85kW
Rok produkcji 2005
Ford Focus II Hatchback 5d 1.6 Duratec Ti-VCT 115KM 85kW 2005-2011 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : cudo
Bardzo fajne autko. Prosta konstrukcja niewymagająca dużych nakładów. Świetny układ jezdny. Auto pojemne jak na hatchback.
Bardzo dobry silnik. Mam porównanie ze zwykłym 1,6 i różnica jest spora. Podczas wyprzedzania powyżej 3,5 tys obrotów wyraźnie wyczuwalne są zmienne fazy rozrządu. Auto dostaje dodatkowego kopa i wyprzedzanie jest sprawne.
Jak to w fordzie czasem haczy wsteczny
Cudo. Precyzyjny układ. Każdy ruch kierownicą to idealna reakcja auta. Do tego genialne zawieszenie - jazda to prawdziwa przyjemność
na początku wydawało mi się, że słupki z przodu są za szerokie ale się przyzwyczaiłem.
Idealnie
Bardzo dobrze. Nawiew jak i klima działa bardzo wydajnie. A do tego grzana przednia szyba, która w zimie daje duży komfort. Sąsiedzi skrobią szyby a ja sobie słucham radia w środku i po minucie ruszam:)
Mam 185 cm wzrostu i zarówno z przodu jak i z tyłu siedzi się wygodnie. Fotel z przodu jest długi więc przejazd na raz 1000-1200 km nie był męczący dla ciała.
Tutaj przeciętnie. Silnik ze zmiennymi fazami powyżej 120 jest głośny. Jest to fajny dźwięk więc można się przyzwyczaić i nie będzie przeszkadzał ale cicho wtedy nie jest
Jak do tej pory to bardzo dobrze. Prawie sama eksploatacja - oleje, płyny, amory i łączniki stabilizatorów. Do tego regeneracja rozrusznika. A tak to tankuję LPG i jadę dalej
Ceny zakupu Focusów bardzo przystępne. Koszty utrzymania niskie - mnóstwo zamienników więc można wybierać. Autko przejechało już 60 tys na LPG(sekwencja w dobrym warsztacie zakładana) i zawory w normie więc spore oszczędności na paliwie.
Sama eksploatacja - olej, płyny, elementy zawieszenia i amory bo już nie trzymały tak dobrze
nic się nie działo - jedynie regeneracja rozrusznika bo hałasował przy odpalaniu

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.6 Duratec Ti-VCT 115KM 85kW [l/100km]

9,3