Nie ma aut doskonałych ale to z pewnością za wygląd i prowadzenie zbliża się do tej granicy.
Silnik dość cichy ale przy podkręceniu fajnie warczy mimo że to tylko R4. Elastyczność raczej słaba chyba że ktoś jeździ na 6-7 tyś.obr. Cóż taka natura wolnossących benzyniaków.
Problem ze wstecznym - wchodzi na połowie sprzęgła, trzeba nauczyć się wrzucać dwójkę gdyż jest nerwowa. Reszta bardzo dobrze, dokładnie i spasowanie. Krótka sportowa skrzynia ,podczas zmian czuć 2 fazy.Ogólnie spory +
Tutaj się rozpiszę.Samochód który na zakrętach zostawia daleko w tyle \"narodowe\" SzwabenVageny, komfortowe francuzy czy nawet solidne japończyki. Pokonuje ich nie tylko w swojej klasie w której jest nr.1 ale i wiele aut wyższych klas czy z aspiracjami sportowymi. Jestem z niego dumny,nowoczesne tylne zawieszenie -miodzik.
Niestety szerokie opony sprawiają że w zimie łatwo wypaść z drogi bez dodatkowego ESP :kilka razy miałem sporą nadsterowność.
Uważam że widoczność jest dobra gdyż troszkę przeszkadza wysoki tył ale poza tym jest OK.
Bardzo dobrze spasowane i dobrze wykonane wnętrze.Warto zainwestować w trójramienną kierownicę.
Mam klimatronic 2 strefowy -jest naprawdę perfekcyjny ,w zimie rozgrzewa się ok 5min.
Dałbym maks ale boli mnie jeden fakt - pasażer z przodu ma bardzo wąsko na nogi, ociera kolanami o konsolę i drzwi.Irytujące. Z tyłu jak na hathbacka genialnie dużo miejsca.Kierowca również bardzo wygodnie.
Szerokie opony trochę szumią to minus, lecz głośno jest również przy ponad 4 tyś obr.ale to na plus gdyż dźwięk jest ostry.
Niestety w zimie w cyklu mieszanym l0 litrów jak nic. Miałem też maks 11.2 ale w trasie nawet 4.9 ale to rzadkość.
Nie tak tani jak francuzy ale bardzo mało awaryjny i dobrze ze smakiem wykonany.
zepsuł się jedynie drobny element rozrusznika.
Foka ma 154 000 km przebiegu mam ją od 2009 i żadnej poważnej usterki.
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 Duratec Ti-VCT 115KM 85kW