W sumie rewelacja. Czarna 3-drzwiówka Soprt Coupe FX Gold robi wrazenie na ulicy ! Idealnie sie prowadzi, jest super wyposazona. Spalanie pierwszy bak poszedł na 9.3l/100km, drugi bak na 7.8l/100km napawa optymizmem. Minusy to minimalnie gorsza jakośc wykonczenia niz w VW -ale to naprawde szczegóły typu usczelki okienne gumowe a nie welurkowe jak w VW + śruby widoczne w swietle STOP . Drobiazgi na które 99% normalnych kupujących nie zwróci uwagi. Za to w koncu u Forda jest wrazenie bardzo solidego auta - klamki tej wielkości znajdziecie tylko w Maybachu :) Ogolnie BARDZO ZADOWOLONY ( po VW z 2000r )
1.6 100KM wcale nie jest za słaby jak to niektórzy mówią , ciągnie naprawde fajnie , z dolnych obrotów lepiej niz VCTi 115KM. Dodam ze wlewam markową 98-kę tylko - pomimo ceny kosmiczenj warto. Dość głośny powyzej 2tys obr ale mnie to odpowiada - miło burczy :)
W sumie super- krótkie przelozenia, leawrek wygodny tylko wstecznego to trzeba wiedziec gdzie "szukać".
Super zachowanie na zakrętach - ideał ! Jedzie jak po szynach ! Nie przechyla sie , nie puka . Zycze VW takich rozwiązań...
Dla mnie bomba, siedzi sie nieco jak w czołgu ale ja tak lubie . Przedkładam poczucie bezpieczenstwa i solidnosci nad wielkie szyby :)
Wszystko na miejscu. Pod reką i wygodnie.
Mam 2 strefowy climatronic wiec nie moge sie przyczepic. Klima dziala lux, wyswietlacze ( oba ! ) czytelne.
Bylo by idealnie gdyby nie ciutkę zbyt wąskie oparcia foteli w wersji Sport FX Gold. Ale waze ponad 90kg wiec mniejsi nie beda miec problemu. Za to są super długie siedziska - rewelacja.
Jednynie słychac burczenie silnika ale to tez chyba "zasługa" wersji Sport którą mam i tłumików w niej stosowanych. Dla mnie bomba !
Na razie trzeci bak - wiec wielka niewiadoma . Poki co max chapnął 9.3l/100km z pierwszego baku a na drugim wyszlo 7.7l/100km. Podczas spokojnej jazdy pokazuje na komputerze ok 6.5 l/100km i chyba tyle jest mozliwe tylko na trasie do 130km/h.
REWELACJA ! Focusy II były w super promocji ale na poczatku zimy - za 58.000zł 3d Focus II Sport FX Gold w metaliku + do tego 1.6 100KM, ABS, 6xAirBag, wsp, el.szyby+lust+podgrz+pogrz przednia szyba, alu 16´, sportowe zawieszenie, skora kierownicy, komputer pokł +... wiele innych !!! Zrezygnowalem z Golfa V bo wycenili mi z upustem takiego na ponad 80.000zł.
Zgrzytające uszczelki drzwiowe - bylem w serwisie i czesc aut powinna miec je od razu wymienione - wiedza o problemie i nie ma gadania , od reki sie umaiwają na wymianę.
Zero - zbyt nowe auto.
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 Duratec 100KM 74kW