Ocena kierowcy - Ford Focus II Hatchback 5d

Silnik 1.6 Duratec 100KM 74kW
Rok produkcji 2009
Ford Focus II Hatchback 5d 1.6 Duratec 100KM 74kW 2005-2011 - Oceń swoje auto
Nie kupiłby ponownie
Zawieszenie : Tym samochodem się po prostu płynie na zakrętach.
Silnik : Problem z przepustnicą
Układ elektryczny : Komputer świruje i czasami nie pokazuje prędkości
Jeżdzę nim od ponad 4 lat. Głównie po mieście. Zdarzają się też dłuższe wypady. Oczekiwałem samochodu bardziej niezawodnego. Spory bagażnik.
Bardzo głośny! Na biegu jałowym to czasami m się wydaję, że to diesel. Myślałem, że 100KM na taki samochód wystarczy mi spokojnie, ale jest słabo. Dynamiczna jazda zaczyna się dopiero przy 4000 obr/min. Może dzięki temu, że nie jest taki wyżyłowany będzie bardziej trwały.
Ogólnie to biegi nie wchodzą lekko a "trójka" czasami nie wskakuje w ogóle. Trzeba puścić drążek i wbić trójkę jeszcze raz. Przydałby się szósty bieg.
Zawieszenie to wizytówka Focusa!
Po prostu jest OK. Lusterko wsteczne w samochodzie mogłoby być bardziej szerokokątne, ale to kwestia przyzwyczajenia.
Klasyczny prosty panel środkowy. Bez udziwnień i nieudanego designu. Od strony kierowcy elektryczne sterowanie szybą pasażera tylko w trybie manualnym (trzeba trzymać przycisk). Schowek środkowy bardzo dobrze służy jako podpórka pod łokieć.
Tryb AUTO, ustawiasz temperaturę i niczym się już nie martwisz. Używam tylko przełącznika A/C i pokrętła temperatury. Ogrzewanie przedniej szyby to rewelacja zimą.
Z przodu wystarczająco. Z tyłu wyżsi mogą mieć problem z nogami. Komfortowy dla 2-3 osób.
Powyżej 120 jest bardzo głośno. Silnik daje o sobie znać.
Dużo pali więc trzeba częściej lać.
Za tą cenę spodziewałem się samochodu bardziej dynamicznego
Czasami jakby komputer się wyłączał i działa tylko obrotomierz. Bywa, że trzeba dłużej kręcić silnikiem, żeby zapalił. Raz zimą przy niskiej temperaturze zamek/alarm świrował i nie dało się zamknąć samochodu. Niegroźne ale irytujące. Żarówki z przodku spaliły mi się już 4 razy.
Problem z czujnikiem przepustnicy. Unieruchomiło mnie to kiedyś na trasie. Ponieważ w tym modelu przepustnica i czujnik to jeden moduł musiałbym kupić nową przepustnicę za ogromne pieniądze. Trochę kiepsko. Przeczyszczona i ustawiona na nowo.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 Duratec 100KM 74kW [l/100km]

8,3