: Dynamiczny, oszczędny i bezawaryjny. Czego chcieć więcej?
: Uszkodzona pompa wspomagania, przyczyna: ciśnienie ponad normę
: Rdzewiejące tylne nadkola
Jest świetnie! Typowy minus Forda to rdzewiejąca karoseria, ale poza tym jest w porządku.
Silnik bardzo dynamiczny, bezawaryjny, trochę za bardzo wrażliwy na jakość benzyny.
Skrzynia biegów jest bardzo niskiej jakości, od początku mam problemy z wrzuceniem wstecznego, trójki i piątki.
Połączenie miękkiego zawieszenia i niskiego prześwitu daje perfekcyjne tłumienie nierówności i stabilność na zakrętach.
Widoczność średnia, o ile z przodu widoczność jest świetna, trzeba się bardzo wysilić, żeby zobaczyć maskę z kokpitu, o tyle widoczność do tyłu i przez lusterka jest dosyć słaba.
Całkiem dobrze, chociaż \"automatyczne\" opadanie szyby kierowcy to kretyństwo.
W normie. Żywotność klimatyzacji przeciętna, dużym plusem jest ogrzewanie przedniej szyby. Mam małe problemy z otwieraniem i zamykaniem szyb, strasznie trzeszczą, może to przez wpadające owady pomiędzy drzwi, a okna? :D
Z przodu każdy znajdzie miejsce dla siebie, ale z tyłu można wsadzić najwyżej mały dziecko i psa-kanapowca.
Złe wyciszenie, fakt, ale mnie to nie przeszkadza. Lubię słyszeć co dzieje się z maską i zawieszeniem.
Części są bardzo drogie, ale ocena pozostaje wysoka, dzięki bardzo niskiemu spalaniu: 5l/100km w trasie, mieszany 6,5, miasto 8-9.
Trudno jest kupić taki samochód w tańszej cenie.
Drobiazgi to spalona świeca podczas jazdy i spalone lampy. Jeden raz miałem problem z rozrusznikiem, ale po odpaleniu \"na rozbieg\" problem się nie powtórzył, nie byłem w serwisie z tego powodu.
Przebieg to ponad 300 000km, do tej pory miałem niedziałające wycieraczki, wyciek smaru z przegubu kulowego drążka kierowniczego i zatartą pompę wspomagania. Łączny koszt to mniej niż 8000zł, jestem zadowolony.
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 Duratec 100KM 74kW