Dostałem jako auto zastępcze. Mam porównanie do astry II 1.6 16V i leona 1.9TDI 110KM. Do leona z wiadomych względów nie porównuję.
Po kliku dniach jazdy w mieście i na trasie przekonałem się, że nie zamieniłbym nawet astry II na focusa, nie mówiąc o leonie w dieslu.
Daje się jechać powyżej 4000 obrotów, a przyspieszenie czuć tylko w trasie od 3 biegu na bardzo wysokich obrotach
Może być
Tu największy plus. Jeździłem wcześniej astrą i leonem. Focus wypada bardzo dobrze ale ma zupełnie inne zawieszenie z tyłu
Nie wiem dlaczego obsłuha wycieraczek i spryskiwacza inaczej niż w innych autach?
Manualna klimatyzacja oczywiście nie może być lepsza od klimatronika w leonie
Siedzi się wysoko, a w astrze i leonie nisko
Od 3000 w górę ryczy ale ma przyjemniejszy dzwięk niz astra. Leon był TDI więc zupełnie inny dźwiek, ciszej, przyjemniej no i ten piekny dźwięk turbiny ;)
Masakra. Nie będę porównywał do spalania leona na trasie 4,5-5,2 litra w zależności od stylu jazdy. Jednak w porównaniu z astrą daleko z tyłu. 8,3 litra w trasie gdzie astra paliła 6,3 do 7,2, a mieście 10-11 przy 8-9 astry to chyba wynik beznadziejny.
Spalanie, badziewne zegary po liftingu, kłócące się barwy zegarów z barwą wyświetlacza komputera i radia oraz cały plastikowy środek to największe mankamenty tego samochodu.
Nie wiem bo jeździłem tylko kilka dni tym samochodem jako zastępczym jak mi ukradli leona.
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 Duratec 100KM 74kW