Ocena kierowcy - Ford Focus II Hatchback 5d

Wierzba, 15 lat temu
Silnik 1.6 Duratec 100KM 74kW
Rok produkcji 2008
Ford Focus II Hatchback 5d 1.6 Duratec 100KM 74kW 2005-2011 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : Bardzo dobrze czuc drogę, zawieszenie nie to za twarde nie to za miękkie, nie kołysze na dołach.
Inne : Skrzynia biegów: czasem cięzko wchodzi 2, czuć lekkie szarpniecie przy przechodzeniu z 1 na 2, b. żadko wsteczny źle wskakuje
Inne : Rzuca samochodzem przy silnym wietrze lub mijaniu dużych samochodów przy dużych prędkościach
W zasadzie mogę go polecić, jeździ się przyjemnie. Nie sprawia kłopotów. No ale wiadomo Maybach to nie jest ;)
Jak na 100KM to prezentuje sie całkiem dobrze, w porównaniu z Aurisem z dislem (97KM) jest wręcz super, szczególnie na niskich obrotach
Niestety jest to jedna z największych niedoróbek tego samochodu, ale dramatu nie ma. Biegi należy przerzucać energicznie, wtedy wszystko działa jak powinno - kwestia przyzwyczajenia. Przy wrzucaniu na 2 czuć szarpnięcie w stylu \'kangurka\' niezaleznie od stylu jazdy to występuje praktycznie cały czas. Oprócz tego ze 2 razy mi wsteczny źle wskoczył, niby wajcha była dobrze ustawiona i światełko wsteczne sie paliło, ale samochód do tyłu nie jechał.
Bardzo dobre zawieszenie, ani za miękkie ani za twarde. Nie kołysze na dołach. Troszkę zbyt wrażliwa kierownica. Utrata stabilności toru jazdy przy silnym wietrze i większych samochodach przejeżdżających blisko na dużej prędkości.
Widoczność wręcz doskonała, wszystko widać nie ma przesadnie grubych belek wspierających dach
Przydałby się jeszcze jakiś zamykany schowek, coś małego na żetony na myjke albo jakieś karty wjazdowe. Dość przyjemna w obsłudze kontrolka radia przy kierownicy.
Klima jakby nie za mocna, konkretne chłodzenie dopiero przy 2 poziomie a w ciepłe dni przy 3, który już słychać. W Toyocie Auris, była znacznie wydajniejsza.
W zasadzie siedziałem w nim tylko na miejscu kierowcy, miejsca jest w sam raz jak na moje rozmiary (185cm, 90kg). Spore możliwości regulacji
Z zewnątrz wyciszenie jest dobre, nie słychać świszczącego wiatru, ani muzyki z auta, które stoi obok na światłach. Niestety z silnikiem jest nieco gorzej, w zasadzie od 3000obr. jest już głośno, tak do 120km/h jedzie sie komfortowo, potem trzeba podgłaśniac radio.
Dzieki pokładowemu komputerowi mozna się nauczyć całkiem ekonomicznej jazdy, jest opcja wyświetlania spalania chwilowego, bardzo fajna rzecz.
Dla mnie jest to autko służbowe także nie kupowałem go, ale patrząc na ceny producentów, to nie jest to cena wygórowana.
jak na razie nic sie nie zepsuło
jak na razie nic sie nie zepsuło