Ocena kierowcy - Ford Focus I Sedan

Silnik 1.8 16V 115KM 85kW
Rok produkcji 1999
Okres użytkowania: ponad 6 lat
Ford Focus I Sedan 1.8 16V 115KM 85kW 1998-2005 - Oceń swoje auto
Układ elektryczny : Czujnik szybkości, moduł do otwierania bagażnika.
Karoseria : No cóż... Nad korozją to inż. niemieccy jeszcze muszą popracować...
Generalnie jestem bardzo zadowolony. Kocham foczkę! Samochód był u mnie w rodzinie prawie od nowości i wiele z nami przeszedł ale nigdy nie zawiódł. Polecam wszystkim zainteresowanym. Jeśli lubicie dużo jeździć to na pewno za kółkiem tego autka będziecie mieć uśmiech na twarzy bo jazda nim sprawia naprawdę dużą frajdę!
Jeśli chodzi o tą jednostkę napędową to naprawdę sprawuje się bardzo dobrze. Niezła elastyczność, dobre przyspieszenie i to wszystko przy umiarkowanym apetycie na paliwo. Niedawno zaryzykowałem i zamontowałem LPG. Zobaczymy jak to będzie z upływem czasu ale jak na razie sprawuje się rewelacyjnie!
Nic dodać, nic ująć - skrzynia biegów pracuje jak marzenie. Krótkie przełożenia i precyzja niemal jak w sportowym aucie.
Dosyć sztywne choć bardzo dobre na Polskie drogi. Rewelacyjne hamulce - plomby z zębów wylatują. Trzeba patrzeć w lusterko przed hamowaniem czy nikt nie jedzie.
Nie jest źle. Trochę ograniczają widoczność boczne słupki no i oczywiście jak to w sedanie - przydałyby się czujniki cofania bo do tyłu jest dosyć marnie...
Wszystkie przełączniki są poprawnie umieszczone. Wiem, że niektórzy narzekają, że pokrętła od wentylacji są zbyt nisko ale jak dla mnie jest OK.
Poprawnie. Klima chłodzi jak trzeba, a ogrzewanie ogrzewa jak powinno. Nie mam zastrzeżeń.
Z przodu nawet wysokie osoby mają całkiem wygodnie. Sam mam 190 wzrostu i bez problemu znajduję sobie wygodną pozycję. Z tyłu jest gorzej. Brakuje miejsca na kolana.
Nie jest źle ale mógłby być nieco cichszy. Być może uszczelki w oknach mam już do wymiany bo chyba trochę za bardzo słychać szum powietrza jadąc powyżej 120km/h.
Powiem szczerze, że jak na tą pojemność to nie ma nadmiernego apetytu.
Zdecydowanie samochód wart swojej ceny.
Jest znacznie lepiej niż w autach francuskich i włoskich. Niestety nie obyło się bez kilku drobiazgów. Zepsuł mi się pilot w kluczyku, a w serwisie chcą chore pieniądze za naprawę. Kiedy miałem zepsutego pilota, po pewnym czasie zamki w drzwiach przestały się otwierać z kluczyka mechanicznie - trzeba używać zapasowego... Poleciał mi moduł od otwierania klapy bagażnika - nie można otworzyć ani z pilota ani przyciskiem na desce rozdzielczej. Zerwała mi się linka od tylnej szyby (otwierane elektrycznie) - w serwisie chcieli wymienić cały mechanizm (cena 700zł) - przegięcie! No i jeszcze jedno co chyba dość często się zdarza - czujnik prędkości.
Przy około 110 tyś - wymiana maglownicy - urok polskich "dróg".

LPG - zużycie paliwa dla silnika 1.8 16V 115KM 85kW [l/100km]

8,2