Ocena kierowcy - Ford Focus I Sedan

Silnik 1.6 16V 100KM 74kW
Rok produkcji 1999
Okres użytkowania: 1 rok
Ford Focus I Sedan 1.6 16V 100KM 74kW 1998-2005 - Oceń swoje auto
Generalnie polecam ten samochod, jazda jest rewelacyjna, duzy komfort jak na ta klase. Minus za blache, tylne drzwi u dolu, ale to nic drzwi cale wymiana koszt ok 200 zl. Jesli ktos chce diesla to powiem ze trzesie i glosno, na wyzszych obrotach jest lepiej.
silnik na niskich obrotach w miare cichy, gorzej >3000 obr. Ogólnie jest dobrze nie ma problemow, chodzi równiutko na biegu jałowym, zadnych wyciekow. Ja jestem zadowolony. przesiadłem sie z vw vento, tam silnik na wolnych obr trzasł całym samochodem i chodzil nierowno, sprawdzalem u innych bylo to samo.
Skrzynia biegow pracuje prawie idealnie, wsteczny wchodzi czasami ciezko, trzeba sprzegielko wcisnac ze dwa razy i potem wchodzi bez problemu
REWELACJA ! Trzyma sie pieknie, jak po szynach sunie do przodu. To jest chyba najlepsza zaleta tego samochodu. Na naszych dziurawych drogach jazda nim nie meczy tak bardzo.
Przód jest ok, gorzej jak paruja szyby wentylator musi sie troche napracowac by nie pyło pary na przedniej szybie. Mam wersje foczki bez ogrzewania przedniej szyby i chyba założe to ogrzewanie. Jak sie ma klime to moment i szyby sa czyste. Tył przecietnie. Z jada i parkowaniem tyłem ja mam problem, w vw vento choc dlugosc ta sama to moglem to robic prawie z zamknietymi oczami. Ale moze przy foczce to kwestia wprawy.
Ogólnie wszystko w nalezytym porzadku, wszystko pod reka.
Jest ok, ale trzeba pamietac o filtrach. Ja mam klime wiec latem jest rewelacyjnie. Zimą troche szybciej mogł by sie nagrzewac, golf III/vento bije na glowe w tej kwestii.
Duzo miejsca dla przecietnego wzrostu, łokciami sie nie stuka w srodku siedzac obok siebie
Na wolnych obrotach ok, >3500 juz glosniej, >120 km/h słychac szum powietrza, generalnie jest dobrze
Zużycie ok 8-9 l/100 miasto, trasa 6-7l/100. Ale to zalez jak kto jezdzi, ogolnie to przecietnie.
Jak na razie to oprcy podstawowzch napraw nic wiecej nie bylo.
Powazniejsyzch usterek odpukac nie bylo.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.6 16V 100KM 74kW [l/100km]

7,6