Ocena kierowcy - Ford Focus I Kombi

Silnik 1.8 TDDI 90KM 66kW
Rok produkcji 2000
Okres użytkowania: 1 rok
Ford Focus I Kombi 1.8 TDDI 90KM 66kW 1999-2005 - Oceń swoje auto
Zawieszenie : Tak jak już mówiłem: zawieszenie i komfort jazdy w tym aucie bije konkurentów na głowę!
Karoseria : Blacha jest rzeczywiście kiepska. Przy kupnie radzę wjechać na kanał i zerknąć pod spód, bo możemy być niemile zaskoczeni.. A gdy jeszcze nie jest za późno radzę zakonserwować - w szczególności: progi i dół wszystkich drzwi (szczególnie od wewnątrz).
Przeniesienie napędu
Układ elektryczny
Generalnie auto jest średniakiem. Nie zachwyca, ale też nie budzi odrazy.
Silnik niezbyt nadający się do miasta, oraz na krótkie trasy. Kiepski jeśli chodzi o zakres prędkości od 0-50 km/h dalej idzie znacznie lepiej. Silnik jest starej konstrukcji-traktorowej można powiedzieć :) więc chodzi głośno, ale mi to akurat nie przeszkadza. Ponadto zaletą takiego właśnie silnika jest mała ilość kosztownych "pierdół" , które obecne są w nowoczesnych dieslach i gdy się zepsują to mocno obciążają kieszeń właściciela. Tutaj takiego czegoś nie ma!
Skrzynia biegów przeciętna, niektóre biegi jak np. jedynka lub wsteczny wchodzą topornie, ale podobno to taki urok tego auta. Ponadto w dni kiedy temperatura spada poniżej 0 biegi też wchodzą ciężko, dopiero po kilku, kilkunastu minutach wszystko wraca do normy.
I doszliśmy do największej ZALETY tego wozidła. Ten samochód nie jedzie - on płynie! Jeździłem niemieckimi vw, audi oraz francuskimi autami i włoskimi ale w żadnym nie jechało mi się tak dobrze jak w focusie. Jeśli amortyzatory są w poprawnym stanie to jazda tym samochodem jest niezwykłą przyjemnością. Ponadto foka charakteryzuje się niezwykłą przyczepnością, czasem wchodząc w zakręt wydaje mi się, że ktoś mi przykleił samochód do jezdni , tak dobrze się jej trzyma. Układ jezdny to największa zaleta tego autka!
Widoczność jest kiepska - jak dla mnie przynajmniej. Być może dlatego, że jest to kombi. Lusterka małe, a przód mimo iż nie jest długi to (przypuśćmy) dojeżdżając prostopadle do jakiegoś słupka wydaje się, że już bliżej podjechać nie mozna, wychodzimy a tam co? Jeszcze co najmniej pół metra.
Tutaj także dobrze. Przyciski usytuowane w odpowiednich miejscach, nie trzeba ich szukać nie wiadomo gdzie. W tym aspekcie jest OK :)
W zimie do nagrzania samochodu potrzeba około 15 minut, ale wtedy możemy w środku rozebrać się do podkoszulki ! Przy ustawieniu dmuchawy na 1/2 jest już bardzo gorąco.
Miejsca sporo jak to w kombi...
Przeciętnie z tego względu, że jest to diesel starej konstrukcji który NIE charakteryzuje się wysoką kulturą pracy. Ten diesel stworzony jest po to, aby pokonywać kilometry, a nie po to by cieszyć ucho prowadzącego. Przynajmniej słychać że się jedzie ;)
Części są w normie - podobnie jak do innych diesli konkurencyjnych do focusa. Noooo... chyba że zdarzy się jakaś poważna awaria to wtedy jest gorzej.
W mojej opinii za te pieniądze za które w tej chwili mozna kupić forda focusa, jest to lepszy wybór niż np. w tej samej cenie zajeżdżony starszy vw, czy audi - oczywiście mowa o dieslach.
Drobnych usterek troche jest... Tak jak np. centralny zamek! Uwaga zmora tego modelu, ciągle szwankuje - można nawet sobie czasem zatrzasnąć kluczyki w środku. Oprócz tego oświetlenie tablicy rej. często się psuje, bo dostaje się tam woda częściej niż w innych autach, bo TEN TYP TAK MA :)
Poważne usterki na razie mniej omijają i oby tak było!

On - zużycie paliwa dla silnika 1.8 TDDI 90KM 66kW [l/100km]

6,2