Mam ten samochód od trzech lat. Przyjechałem prawie 80 tyś . więc coś powiedzieć już na jego temat mogę. zakup był czysto przypadkowy bo nigdy nie brałem Forda pod uwagę. Ale nie żałuję pomimo że wsadzilem w samochód prawie osiem tysięcy. Kupując 10-cio i więcej letni samochód trzeba liczyć się z tym że trzeba będzie wymieniać zużyte części. Z Focusa jestem bardzo zadowolony. Komfort jazdy najlepszy w klasie z tamtych lat. Jeździłem na prawdę wieloma autami lepszych marek ale żadnym tak świetnie się nie jeździ. Silnik nie bierze póki co oleju, nie kopci . Zawsze pali bez problemu. Poważną wadą tego auta jest korozja dlatego kupując focus trzeba być tego świadomym a nie potem narzekać. Wiadomo jak kto dba tak ma. Ja bardzo dbam i dlatego w moim nie ma ani korozji ani się nie psuje. Części są w dobrych cenach z wyjątkiem pompy wtryskowej i turbiny. Auto mało awaryjne, w zasadzie .mogę zaryzykować że bez awaryjne. Ktoś pisał żepży prędkości 170 pali 5,5 litra. Bzdura. Od 150 wzwyż pali ok. 9-10 litrów. Przy 190 dobre 12 litrów. W mieście ok. 7 . Na trasie do 100 km/h da radę spalić ok. 4,5-5 l. Gdybym miał kupić teraz taki sam nowy nie zastanawiałam się ani chwili.
- zużycie paliwa dla silnika 1.8 TDDI 90KM 66kW