Tanie, przyjemne w prowadzeniu auto. W wersji kombi bardzo pojemne i można juz je traktować jako auto rodzinne. Auto tanie w eksploatacji z silnikiem TDCI, mimo iż jest PODOBNO awaryjne duża przyjemnosc z przyspieszania, wyprzedzania itp. Bardzo ładnie sie zbiera.
Bardzo dobrze się zbiera, bylem zaskoczony jego przyspieszeniem. Spalanie na poziomie 6,5l więc możliwe do zaakceptowania. Dałem tylko 4 ptk ponieważ jest dość spora i bardzo odczuwalna turbo dziuro.
Zadnych zastrzezeń, biegi wchodzą lekko nic się nie haczy.
Z tego chyba słyną focusy, moje poprzednie auto to Omega - europejski krążownik. Focus świetnie sie trzyma drogi, ale po przesiadce z Omegi wydaje się dość twardy. Ale w porównaniu do Golfa IV i tak świetnie wybiera nierówności i dość cicho przy tym pracuje.
Siedzi sie wysoko - no może troche za wysoko, nawet przy maxymalnym obnizeniu siedzenia. Szyby sa duże, lusterka także. Zadnych zastrzezen
Wszystko pod ręką, jedyne co mnie denerwuje to dość mały podlokietnik z przodu (rarytas - tylko w wersji Ghia). Reszta ok, świetny oryginalny pilot do radia, idealnie pasuje pod ręke.
Nie dałem 5, ponieważ wentylator dość głośno pracuje, a kratka od strony kierowcy zawsze chlodzi rękę na kierownicy.
Uważam że w swojej klasie jest dobrze, na miejscu pasażera z przodu denerwuje mnie wysoko umieszczony fotel i przeszkadzająca konsola środkowa. Z tylu sporo miejsca, tylko podłokietnik umieszczony zbyt nisko.
W aucie jest cicho, tymbardziej że jest to diesel.
Spalanie na akcetowalnym poziomie trasa 5 l, miasto max 8 l, Ceny napraw są rownież akceptowalne lecz wyższe niż np w Oplu Omega
Z tej cenie trudno znaleźć coś mlodszego i bardziej niezawodnego.
Nic z drobiazgów się nie zepsuło przez rok użytkowania.
Przez rok uzytkowania wysiadł tylko alternator.
- zużycie paliwa dla silnika 1.8 TDCi 115KM 85kW