: Rewelacyjny - cichy, dynamiczny i oszczędny. Wręcz niemożliwe połączenie :)
Bardzo dobre auto dla rodziny 2+2. Na naszych drogach zachowuje się bardzo dobrze i świetnie radzi sobie z ich stanem. Ponadto jest niesamowicie oszczędnym samochodem, przy swoich gabarytach.
Rewelacyjny silnik. Zrywny, bardzo elastyczny, a przy tym naprawdę oszczędny. Ponadto nie dołozyłem ani złotówki, poza wymianą olejów i innych eksploatacyjnych części (typu filtry, rozrząd przy 140 tys. km). Części też nie są bardzo drogie.
Doskonale zsynchronizowana. Biegi wręcz same wchodzą. Przełożenia są wystarczająco długie, więc w mieście nie trzeba się namieszać biegami. Jedynie jedynka mogła by byś "dłuższa". Poza tym nie mam uwag.
Trzyma się rewelacyjnie jezdni, toru jazdy. W zeszłym roku objechałem całą Polskę - od gór po morze - i ani razu nie miałem problemów na drodze przy wyprzedzaniu czy podjazdach, zakrętach. Autko było obciążona na maxa (ja, żona i 2 dzieci + bagaże). W zakręty, w które astrą wchodziłem z prędkością max 90 tym mogę wchodzić spokojnie 120.
Widoczność niezła - znacznie lepsza niż w firmowej fabi. Chociaż do tyłu cofanie jedynie na lusterka - w kombiku nie wiele widać w tylnej szybie.
Wszystkie przełączniki są dobrze ustawione, w zasięgu ręki. Jeden niuans - sterowanie lusterkami elektrycznymi jest za daleko. W czasie jazdy ciężko nimi sterować (chociaż kto to robi w czasie jazdy :)
Ogrzewanie jest słabe. W zimie na nagrzanym silniku i ogrzewaniu na max w aucie jest chłodno. W porównaniu do corsy żony to powietrze z wentylatorów leci ciepłe - u żony gorące. Natomiast klima działa bez zarzutów - chłodzi idealnie.
Z przodu bardzo wygodnie, z tyłu przeciętnie, ale dla dzieci wystarczająco.
W środku do prędkości ~120 nie słychać silnika, ani zbyt dużych świstów powietrza. Powyżej zaczyna się głośno.
Po mieście w lecie ~5,5 do 6 l/100 km. W zimie o 1l więcej. Na trasie - jadąc sam i dość spokojnie - zszedł mi do ~4,5 l/100 km. Przy normalnej jeździe na trasie spalił ~5 l/100 km. Moim zdaniem rewelacja. Ceny napraw/przeglądów przyzwoite.
Bardzo bezpieczne.
Jest jeden mankament. Mianowicie wlewanie się wody z przedniej szyby na nogi pasażera przez filtr przeciwpyłkowy. Jedyna rada to założenie osłony na filtr przeciwpyłkowy (taniej) lub wymiana kilkuletniego podszybia (plastik pomiędzy szybą a maską od zewnątrz) na nowy.
Brak poważnych usterek. Zrobiłem autem ponad 30 tys. km.
- zużycie paliwa dla silnika 1.8 TDCi 101KM 74kW