Ocena kierowcy - Ford Focus I Kombi

Silnik 1.8 16V 115KM 85kW
Rok produkcji 1999
Okres użytkowania: 5 lat
Ford Focus I Kombi 1.8 16V 115KM 85kW 1999-2005 - Oceń swoje auto
Focusa już nie mam od dwoch lat,szkoda że go sprzedałem bo w tym roku planoję kupić znowu dla żony,auto tanie w zakupie i utrzymaniu.
Dosyć dynamiczny w mieście ale przy prędkościach autostradowych już gorzej,jadąc 100km/h.żeby sprawnie wyprzedzić dostawcze auto trzeba zredukować do czwartego biegu.
Biegi lekko się zmienia po za wstecznym który czasem ciężko wchodzi
Na zakrętach lubi tyłkiem machnąć,raz już poleciałem do rowu,za lekki tył.Wspomaganie wydawało mi się że lekko chodzi do puki nie przejechałem się Touranem gdzie kierownicę mozna kręcić najmniejszym palcem.
Nie miałem problemu z rdzą ale po latach lubi klar schodzić na tylnej klapie,(auto trzymane na dworzu.)
Duży bagaznik,nie ma przeszkadzających nadkoli i szer.115cm. w Mondeo jest mniej.
Mało nie pali,jazda miejska ok.11l.(mam ciężką nogę)w trasie nie sprawdzałem bo głównie jezdzę po mieście a mam najbiedniejszą wersję bez kompa.Części tanie i dostępne a samochód mało awaryjny,ogólnie tanie w utrzymaniu.
Raz mie tylko zawiodł jak sprzęgło się zepsuło ledwo dojechałem do mechanika(miałem blisko),okazało się że nie dawno było robione ale na Chińskich częściach za nowe z robocizną zapłaciłem 1050 zł.w 2018roku.

Pb - zużycie paliwa dla silnika 1.8 16V 115KM 85kW [l/100km]

9,2