Bardzo fajne autko, jezdzi sie nim bardzo przyjemnie i pewnie. Dynamiczny ale tez ekonomiczny. Dlugie trasy nie stanowia problemow. Moj egzemplaz absolutnie bezawaryjny, jak do tej pory :) Polecam. Jak bym teraz kupowal to chyba bym wybral kombi (miejsca na bagaz nigdy za duzo) i do tego z diselkiem (tdci jest po prostu rewelacyjne, rakieta + male spalanie) no i leppszym wyposazeniem (automatyczna klima, sterowanie radiem w kierownicy). Tyle ze wtedy to by faki focus sporo kosztowal.
Przy nieobciazonym aucie - super, kazdy kto nie ma rajdowego zaciecia powinien byc zadowolony, wyprzedzanie na trasie bez problemow, przyspiesza na prawde milo. Zaladowany 4 osobami, bagazem, z wlaczona klima - straaaszna krowa.
Czasami problem z wrzuceniem wstecznego, poza tym bez zastrzezen.
Z tego focusy sa przeciez znane - rewelacyjne zawieszenie, az chce sie poszalec na zakretach.
Do tylu kiepska, z przodu przeszkadzaja mi za szerokie slupki przednie.
Wszystko pod reka.
Zima szybko sie nagrzewa, latem klima szybko chlodzi. Po ustawieniu nawiewu na szybe, automatycznie wlacza sie klimatyzacja i szybko usuwa pare.
Z przodu super, z tylu to juz gorzej, ale ujdzie. Bagaznik calkiem spory. Generalnie jest ok, ale oczywiscie zawsze moglby byc wiekszy :)
Silnik slychac troche za bardzo. Dla porownania, we fiacie punto jest znacznie ciszej. Ale nie jest to uciazliwe. Do 160 km/h mozna komfortowo podrozowac, powyzej jest juz troche za glosno.
Spalanie raczej niskie, chyba ze ktos ma ciezka noge to co innego. Ceny serwisu, chyba przecietne - przeglad 500 PLN. Serwis Gonery w Lodzi kiepski - nie polecam.
Jak kupowalem i porownywalem z konkurencja to mi wszlo najlepiej wiec chyba jest dobrze. Ale generalnie cena powyzej 50 tys. za samochod klasy sredniej nizszej to jak na polskie warunki jest duzo za duza. Kilka lat temu za tyle kupilem dwupokojowe mieszkanie - to chyba nie jest normalne. Ale coz, takie sa realia.
Przepalila sie jedna zarowka podswietlenia zegarow i to wszystko. Plastiki troche zaczely klekotac przy jezdzie po dziurach. Mimo to oceniam na 5 bo jak na 3 lata i przebieg ponad 80 tys to uwazam ze jest doskonale.
Absolutnie zadnych usterek.
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 16V 101KM 74kW