Gdyby nowy Focus kombi miał tej samej wielkości bagażnik i wygodniejsze fotele (niewygodne powodujące ból kręgosłupa zagłówki) byłby przy zmianie w gronie faworytów.
Jak na tę pojemność jestem bardzo zadowolony, choc muszę przyznać że przy włączonej klimatyzacji przy niskich obrotach trochę mułowaty.
Wszystko wchodzi gładko i bez zacięć
Wiadomo... Ford. Jak do tej pory bez problemów.
Wszystko pod ręką
Przednia szyba łatow zaparowuje, ale klima i ogrzewanie w szybie załatwiają sprawę. Nie muszę wyliczać zalet ogrzewania przedniej szyby w zimie. Zimą silnik szybko się nagrzewa i wewnątrz szybko robi sie ciepło.
Z tyłu trochę mało miejsca na nogi. Ale bagażnik 500 litrów (kombi) to jest to co tygrysy lubią najbardziej.
Nie rozumiem uporu Forda w zakładaniu jako fabrycznych opon Pirelek 6000. Teraz jeżdżę na Firestonach TZ 200 i jest znazcznie ciszej.
Jeżdżę dość spokojnie ( co nie znaczy, że się wlokę), więc nie narzekam. Przeważnie komputer pokazuje mi średnią 7.3-7.5
Gdy go kupowałem nie było nic lepszego w tej cenie.
Ma swoje wady. Niedługo po raz 3 będę zmieniał pasek alternatora razem z rolkami (łożyska szybko się zużywają prawdopodobnie ze względu na marne uszczelnienia). Pękła sprężynka trzymająca lewarek w pozycji pionowej (groszowa sprawa). W czasie obracania kierownicą wyrażnie słychać dżwięk ocierania w przekładni kierowniczej , mam tak prawie od początku.
Nigdy nie zawiódł na trasie.
- zużycie paliwa dla silnika 1.6 16V 101KM 74kW